Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Ծանր մետաղների ռիսկի գնահատումը բրնձի և հնդկաձավարի սպառման դեպքում
Other title:
Оценка риска тяжелых металлов при потреблении риса и гречки ; Risk Assessment of Heavy Metals upon the Consumption of Rice and Buckwheat
Creator:
Պիպոյան, Դ. Ա. ; Բեգլարյան, Մ. Ռ.
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
սննդակարգային հետազոտություն ; օրական սպառում ; ծանր մետաղ ; թույլատրելի չափաքանակ ; ռիսկ
Coverage:
Abstract:
Հոդվածում գնահատվել են ծանր մետաղների (Cu, Fe, Mo, Ni, Pb, Cd, Hg) ազդեցությամբ պայմանավորված ոչ քաղցկեղածին և քաղցկեղածին ռիսկերը, որոնք առաջանում են բրնձի և հնդկաձավարի սպառման դեպքում: Որոշվել են այդ մետաղների օրական ընդունման հաշվարկված չափաքանակը (EDI), թիրախային վտանգի գործակիցը (THQ) և քաղցկեղածին ռիսկը (CR): Ըստ ստացված արդյունքների՝ բրնձի և հնդկաձավարի սպառման դեպքում ծանր մետաղների օրական ընդունումը չի գերազանցում սահմանված չափաքանակը, սակայն առկա է նիկելի քրոնիկ ազդեցությամբ պայմանավորված քաղցկեղածին ռիսկ:
Целью исследования является оценка канцерогенного и неканцерогенного рисков вследствие экспозиции тяжелыми металлами (Cu, Fe, Mo, Ni, Pb, Cd, Hg) при потреблении гречки и риса. Оценены суточное поступление (EDI), целевой коэффициент опасности (THQ) и канцерогенный риск (CR) тяжелых металлов. Полученные результаты позволяют заключить, что суточное поступление тяжелых металлов, обусловленное потреблением гречки и риса, не превышает допустимых суточных норм. Тем не менее, потребление исследуемых пищевых продуктов чревато канцерогенным риском, который обусловлен хронической экспозицией никелем.
The aim of this study is to assess the non-carcinogenic and carcinogenic risks of heavy metals (Cu, Fe, Mo, Ni, Pb, Cd, Hg) throughout the consumption of rice and buckwheat. Estimated Daily Intake of heavy metals (EDI), Target Hazard Quotient (THQ), and Carcinogenic Risk (CR) were estimated. According to the results, the daily intake of heavy metals and the consumption rate of rice and buckwheat do not exceed the established tolerable daily intakes. However, taking into consideration the consumption of the studied products, the chronic exposure of nickel can pose a carcinogenic risk.
Place of publishing:
Երևան