Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
«Ագրոհոլդինգ» ոչխարաբուծական ֆերմայում բուծվող ոչխարների համալիր գնահատումը
Other title:
Комплексная оценка овец, разводимых в овцеводческом хозяйстве “Агрохолдинг” ; Bonitation of the Sheep Bred on “Agroholding” Sheep Farm
Creator:
Մարմարյան, Յու. Գ. ; Փամբուխչյան, Զ. Ս. ; Նավասարդյան, Դ. Ս․
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Անասնաբուժական բժշկագիտություն և անասնաբուծություն
Uncontrolled Keywords:
ոչխար ; բուծում ; ընտրասերում ; մատղաշ ; մսային մթերատվություն
Coverage:
Abstract:
Հետազոտություններն իրականացվել են «Ագրոհոլդինգ» ոչխարաբուծական տնտեսությունում, որտեղ բուծվում է շուրջ 860 գլուխ ոչխար, այդ թվում՝ 66 % հայկական կիսակոպտաբուրդ, 34 % այլ ցեղերի ոչխարներ: Ոչխարների գնահատումը կատարվել է ըստ ցեղային, տարիքային և մթերատու առանձնահատկությունների: Հոտի որակական կազմը բարելավելու նպատակով տնտեսությունում կարելի է իրականացնել շարունակական տոհմասելեկցիոն աշխատանքներ: Առաջարկվում է կիրառել բուծման այնպիսի տեխնոլոգիա, որը հնարավորություն կտա տնտեսությունում բարելավել ոչ միայն ցեղերի որակական կազմը, այլև բարձրացնել ինչպես մսային, այնպես էլ կաթնային և բրդային մթերատվությունը:
Опыты проводились в овцеводческом хозяйстве “Агрохолдинг”, где разводят около 860 голов овец, в числе которых 66 % составляют овцы армянской полугрубошерстной породы, а 34 % - остальные породы. Оценка овец проводилась согласно их племенным, возрастным и продуктивным особенностям. В целях улучшения качественного состава стада в хозяйстве могут проводиться постоянные селекционно-племенные работы. Предлагается использовать такую технологию разведения, которая позволит улучшить не только качественный состав пород в хозяйстве, но и увеличить их мясную, молочную и шерстяную продуктивность.
The research has been conducted on “Agroholding” sheep farm, where 860 heads of sheep are bred, 66 % of which are Armenian semi-coarse-wool breed and 34 % are other breeds. Sheep bonitation has been conducted according to their breed, age and productivity characteristics. To improve the qualitative composition of the animal stock, breeding and selection works should be continuously implemented on the mentioned farm. It is recommended to apply such breeding technology which would enable to improve not only the breed’s qualitative composition but also to increase both milk and meat productivity.
«»
Place of publishing:
Երևան