Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Варданян М. Р., Тер-Мовсесян А. Ж.
Title:
Վայրի չիչխանի պտուղների օգտագործումը որպես հատապտղային ալկոհոլային խմիչքի արտադրության հումք
Other title:
Использование плодов дикорастущей облепихи в качестве сырья для производства плодово-ягодного алкогольного напитка ; The Use of Wild Sea Buckthorn Berries as a Raw Material for the Production of Fruitand Berry Alcoholic Drink
Creator:
Վարդանյան, Մ. Ռ. ; Տեր-Մովսեսյան, Հ. Ժ.
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
վայրի չիչխան ; գինենյութ ; պտղային ալկոհոլային խմիչք ; չիչխանի ալկոհոլային խմիչք ; ֆիզիկական և քիմիական ցուցանիշներ
Coverage:
Abstract:
Ուսումնասիրվել է Սևանի ավազանում աճող վայրի չիչխանի պտուղների (պտղամիս, սերմ, կեղև) քիմիական կազմը։ Չիչխանի պտուղներից պատրաստվել է հատապտղային ալկոհոլային խմիչք։ Որոշվել են ստացված գինենյութի և հատապտղային ալկոհոլային խմիչքի ֆիզիկաքիմիական ու զգայաբանական ցուցանիշները։ Վայրի չիչխանի պտուղներից ստացված խմիչքը պարունակում է բնական կենսաբանական ակտիվ նյութեր, ուստի մշակված տեխնոլոգիայի կիրառմամբ կարելի է ապահովել հատապտղային ալկոհոլային արժեքավոր խմիչքների արտադրություն։
Исследован химический состав плодов (мякоти, семян, кожуры) дикой облепихи, произрастающей в бассейне озера Севан. Из ягод облепихи был получен плодово-ягодный алкогольный напиток. Определены физико-химические и органолептические показатели полученного виноматериала и готового продукта. Напиток, изготовленный из плодов дикорастущей облепихи, содержит натуральные биологически активные вещества, поэтому благодаря разработанной технологии можно обеспечить производство ценного плодово-ягодного алкогольного напитка.
The chemical composition of wild buckthorn berries (fruit pulp, seed, shell) grown at the Sevan basin has been investigated. Fruit and berry alcoholic beverage has been produced from the buckthorn berries. The physicochemical and organoleptic indices of the produced wine material and fruit and berry alcoholic beverage has been determined. The beverage produced from the wild buckthorn contains natural bioactive substances, and hence, due to the developed technology the production of high-value fruit and berry alcoholic drinks can be ensured.
Place of publishing:
Երևան