Publication Details:
Journal or Publication Title:
Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология
Date of publication:
Volume:
ISSN:
Official URL:
Additional Information:
Title:
Культивирование некоторых сортов клубники биотехнологическими методами с целью повышения урожайности
Other title:
Բերքատվության բարձրացման նպատակով ելակի մի քանի սորտերի մշակումը կենսատեխնոլոգիական մեթոդներով ; Cultivation of Some Strawberry Varieties with Biotechnological Methods Aimed at Yield Capacity Increase
Creator:
Варданян, А. С. ; Мелян, Г. Г. ; Барсегян, А. А. ; Саакян, Н. А.
Corporate Creators:
Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
Contributor(s):
Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան
Subject:
Uncontrolled Keywords:
клубника ; биотехнология ; in vitro ; оздоровленный посадочный материал ; регуляторы роста растений
Coverage:
Abstract:
Результаты исследования показали, что использование в поле оздоровленного посадочного материала клубники in vitro, в отличие от применения саженцев, полученных традиционными методами, снижает степень заболеваемости растений, увеличивает количество вегетативных и генеративных органов, что способствует значительному повышению урожайности. При этом качественные показатели плодов остаются неизменными.
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ ի տարբերություն ելակի՝ ավանդական եղանակով ստացված տնկանյութի, in vitro եղանակով առողջացված տնկանյութի օգտագործման դեպքում նվազել է դաշտում բույսերի՝ հիվանդություններով (սնկային և այլն) վարակվածության աստիճանը: Միաժամանակ ավելացել է բույսերի վեգատատիվ և գեներատիվ օրգանների թիվը, ինչը նպաստել է բերքատվության զգալի բարձրացմանը: Պտուղների որակական ցուցանիշները մնացել են անփոփոխ:
The results of the current study showed that unlike traditionally produced strawberry planting materials, application of those treated per in vitro method has promoted reduction of plants infection level with various diseases (fungi, etc.). Meanwhile, the number of vegetative and generative organs of plants increased, which entailed to the considerable yield capacity increase. At the same time, the fruits’ qualitative indices remained unchanged.
Place of publishing:
Երևան