Object structure

Publication Details:

Պարբերականը հիմնադրվել է 2003 թ. փետրվարի 26-ին՝ Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի գիտական խորհրդի որոշմամբ, սկզբում՝ «Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիայի տեղեկագիր», այնուհետև՝ «Հայաստանի պետական ագրարային համալսարանի տեղեկագիր», «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» վերնագրերով: «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» գիտական պարբերականը ՀՀ ԿԳՄՍՆ Բարձրագույն որակավորման կոմիտեի կողմից ներառված է դոկտորական և թեկնածուական ատենախոսությունների արդյունքների ու դրույթների հրապարակման համար ընդունելի գիտական հանդեսների ցանկում: Պարբերականի նպատակը գիտահետազոտական աշխատանքների արդյունքների ներկայացման և լուսաբանման միջոցով ագրարային ոլորտի խնդիրներին ուղղված գիտական լուծումներ առաջադրելն է: Հիմք ընդունելով պարբերականի մասնագիտական ուղղվածությունը, նպատակը և վերնագիրը բովանդակությանն առավել համապատասխանեցնելու անհրաժեշտությունը՝ 2019 թ. մայիսի 16-ին համալսարանի գիտական խորհուրդը որոշել է այն վերանվանել «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա», որը «Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի տեղեկագիր» պարբերականի իրավահաջորդն է: «Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա» պարբերականը հրատարակվում է տարվա ընթացքում չորս անգամ՝ անգլերեն առանձին, հայերեն և ռուսերեն միասնական համարներով, յուրաքանչյուր եռամսյակը մեկ:

Journal or Publication Title:

Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա=Agriscience and Technology= Агронаука и технология

Date of publication:

2022

Volume:

1/77

ISSN:

2579-2822

Official URL:


Additional Information:

Arzumanyan S. P., Арзуманян С. П.

Title:

Պատահական վայրերում վաճառվող կաթի սանիտարական գնահատականը

Other title:

Санитарная оценка молока, продаваемого в случайных местах ; Sanitary Examination of the Milk Sold at Non-Specialized Selling Spots

Creator:

Արզումանյան, Ս. Պ.

Corporate Creators:

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Contributor(s):

Գլխավոր խմբագիր՝ Հ. Ս. Ծպնեցյան

Subject:

Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա

Uncontrolled Keywords:

կաթ ; մանրէներ ; տուբերկուլյոզ ; բրուցելյոզ ; մաստիտ

Abstract:

Հոդվածում ներկայացված են պատահական վայրերում վաճառվող, ջերմային մշակման չենթարկված, ոչ գործարանային կաթի հետազոտության արդյունքները: Փորձաքննության ենթարկված բոլոր նմուշներում հայտնաբերվել է սոդա, այսինքն՝ կաթը կեղծված է եղել: Զգայաբանական ցուցանիշները ևս չեն համապատասխանել ընդունված նորմերին: Որոշ նմուշներում նկատվել է բրուցելյոզի, մաստիտի նկատմամբ կասկածելի ռեակցիա: Հետևաբար՝ պետք է արգելել պատահական վայրերում կաթի վաճառքը, քանի որ դրա սպառումը վտանգավոր է մարդկանց առողջության համար և կարող է ինֆեկցիոն հիվանդությունների տարածման աղբյուր դառնալ:
В статье представлены результаты исследования незаводского, не подвергнутого термической обработке молока, продаваемого в случайных местах. Во всех исследованных образцах была обнаружена сода, то есть молоко было подделано. Органолептические показатели также не соответствовали принятым стандартам. В некоторых образцах была замечена подозрительная реакция на бруцеллез и мастит. Следовательно, нужно запретить продажу молока в случайных местах, так как его потребление опасно для здоровья людей и может стать источником распространения инфекционных заболеваний.
The research results of unpasteurized and non-factory farmed milk sold at random selling spots are presented in the current article. In all samples subjected to expert examination, soda has been detected, which means that the milk was adulterated. Nor did the organoleptic indices comply with the accepted standards. In some samples, a suspicious reaction to brucellosis and mastitis was observed. Hence, the milk sale at non-specialized selling spots should be prohibited, as its consumption poses danger to human health and can become a source for the spread of infectious diseases.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀԱԱՀ հիմնադրամ

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Extent:

էջ 95-98

Other physical description:

աղս․

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան