Ցոյց տուր կառուցուածքը

Հրապարակման մանրամասներ:

Լույս է տեսնում 1961 թվականից տարբեր անվանումներով՝ ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր բժշկական գիտությունների (1961); Էքսպերիմենտալ և կլինիկական բժշկության հանդես (1962-1988); Փորձարարական և կլինիկական բժշկություն (1989-1994); Հայաստանի բժշկագիտություն (1995-)

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia

Հրապարակման ամսաթիւ:

2022

Հատոր:

62

Համար:

1

ISSN:

0514-7484

Պաշտոնական URL:


Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

Ասլանյան Հ. Ց., Խաչատրյան Ն. Դ., Սուջյան Ք. Լ., Aslanyan H. Ts., Khachatryan N. D., Sujyan C. L.

Վերնագիր:

Оценка содержания соли в томатной пасте

Այլ վերնագիր:

Աղի պարունակության գնահատումը տոմատի մածուկի մեջ ; Assessment of Salt Content in Tomato Paste

Ստեղծողը:

Асланян, Г. Ц. ; Хачатрян, Н. Д. ; Суджян, К. Л.

Համատեղ հեղինակները:

ЗАО Национальный институт здравоохранения им. С. Авдалбекяна МЗ РА ; ООО “СТАНДАРТ ДИАЛОГ”. 0051, Ереван, пр. Комитаса, 49/4

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)

Խորագիր:

Медицина

Չվերահսկուող բանալի բառեր:

томатная паста ; поваренная соль (NaCl) ; содержание ; среднесуточное потребление

Ծածկոյթ:

127-130

Ամփոփում:

Որոշվել է կերակրի աղի պարունակությունը ներմուծված և տեղական տոմատի մածուկի 14 նմուշներում: Պարզվել է, որ աղի խտությունը զանազան մածուկներում տատանվում է 0,4-ից մինչև 1,5 գ/100 գ-ի սահմաններում, իսկ միջինը կազմում է 0,86 գ/100գ կամ 0,86%: Վերջինս փոքրինչ գերազանցում է 3343-2017 ԳՕՍՏ-ով սահմանված 0,7% չափաքանակը (մածուկի արտադրության մեջ աղ օգտագործել չի թույլատրվում): Բայց, քանի որ տոմատի մածուկի միջին օրական սպառումը, ըստ մարդաշնչի, ընդամենը 2,5 գրամ է, ուստի այս մթերքի ներդրումը (0,22%) բնակչության կողմից սպառվող աղի ընդհանուր քանակում շոշափելի մեծություն չի կազմում: Ակնհայտ է, որ կարիք չկա սահմանափակող միջոցներ առաջարկել տոմատի մածուկի համար. բավական է միայն հետևել ԳՕՍՏ-ի պահանջներին, ինչը թույլ կտա խուսափել աղի շատ փոքր, բայց այնուամենայնիվ ավելորդ մասնաբաժնից, որը կարող է մուտք գործել օրգանիզմ տվյալ պատրաստի սննդամթերքի միջոցով:
The salt content was determined in 14 samples of imported and locally produced tomato paste. It was found that the salt concentration in various types of paste is in the range of 0,4 to 1,5 g/100 g, and the average is 0,86 g/100 g or 0,86%. The latter slightly exceeds the standard of 0.7% set by GOST 3343-2017 (use of salt in the production of concentrated tomato products is not allowed). But, since the average daily per capita consumption of tomato paste is only 2,5 grams, this product does not make a significant contribution (0,22%) to the total amount of salt consumed by population. Obviously, there is no need to offer any salt reduction measure for tomato paste: it would be enough to follow the requirements of GOST, in order to avoid a very small, but still excessive portion of salt, entering the body through this industrially processed food.

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Տեսակ:

Հոդված

Ձեւաչափ:

pdf

Նոյնացուցիչ:

կապին հետեւելուն համար սեղմէ հոս

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան