Object structure

Publication Details:

Լույս է տեսնում 1961 թվականից տարբեր անվանումներով՝ ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր բժշկական գիտությունների (1961); Էքսպերիմենտալ և կլինիկական բժշկության հանդես (1962-1988); Փորձարարական և կլինիկական բժշկություն (1989-1994); Հայաստանի բժշկագիտություն (1995-)

Journal or Publication Title:

Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia

Date of publication:

2022

Volume:

62

Number:

1

ISSN:

0514-7484

Official URL:


Additional Information:

Ասլանյան Հ. Ց., Խաչատրյան Ն. Դ., Սուջյան Ք. Լ., Aslanyan H. Ts., Khachatryan N. D., Sujyan C. L.

Title:

Оценка содержания соли в томатной пасте

Other title:

Աղի պարունակության գնահատումը տոմատի մածուկի մեջ ; Assessment of Salt Content in Tomato Paste

Creator:

Асланян, Г. Ц. ; Хачатрян, Н. Д. ; Суджян, К. Л.

Corporate Creators:

ЗАО Национальный институт здравоохранения им. С. Авдалбекяна МЗ РА ; ООО “СТАНДАРТ ДИАЛОГ”. 0051, Ереван, пр. Комитаса, 49/4

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)

Subject:

Медицина

Uncontrolled Keywords:

томатная паста ; поваренная соль (NaCl) ; содержание ; среднесуточное потребление

Coverage:

127-130

Abstract:

Որոշվել է կերակրի աղի պարունակությունը ներմուծված և տեղական տոմատի մածուկի 14 նմուշներում: Պարզվել է, որ աղի խտությունը զանազան մածուկներում տատանվում է 0,4-ից մինչև 1,5 գ/100 գ-ի սահմաններում, իսկ միջինը կազմում է 0,86 գ/100գ կամ 0,86%: Վերջինս փոքրինչ գերազանցում է 3343-2017 ԳՕՍՏ-ով սահմանված 0,7% չափաքանակը (մածուկի արտադրության մեջ աղ օգտագործել չի թույլատրվում): Բայց, քանի որ տոմատի մածուկի միջին օրական սպառումը, ըստ մարդաշնչի, ընդամենը 2,5 գրամ է, ուստի այս մթերքի ներդրումը (0,22%) բնակչության կողմից սպառվող աղի ընդհանուր քանակում շոշափելի մեծություն չի կազմում: Ակնհայտ է, որ կարիք չկա սահմանափակող միջոցներ առաջարկել տոմատի մածուկի համար. բավական է միայն հետևել ԳՕՍՏ-ի պահանջներին, ինչը թույլ կտա խուսափել աղի շատ փոքր, բայց այնուամենայնիվ ավելորդ մասնաբաժնից, որը կարող է մուտք գործել օրգանիզմ տվյալ պատրաստի սննդամթերքի միջոցով:
The salt content was determined in 14 samples of imported and locally produced tomato paste. It was found that the salt concentration in various types of paste is in the range of 0,4 to 1,5 g/100 g, and the average is 0,86 g/100 g or 0,86%. The latter slightly exceeds the standard of 0.7% set by GOST 3343-2017 (use of salt in the production of concentrated tomato products is not allowed). But, since the average daily per capita consumption of tomato paste is only 2,5 grams, this product does not make a significant contribution (0,22%) to the total amount of salt consumed by population. Obviously, there is no need to offer any salt reduction measure for tomato paste: it would be enough to follow the requirements of GOST, in order to avoid a very small, but still excessive portion of salt, entering the body through this industrially processed food.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Identifier:

click here to follow the link

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան