Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Հրապարակման ամսաթիվ:
Հատոր:
Համար:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Լրացուցիչ տեղեկություն:
Հարությունյան Ս. Ս., Միքայելյան Հ. Ա., Harutyunyan S. S., Miqayelyan H. A.
Վերնագիր:
Այլ վերնագիր:
Հիմնական սննդատարերի կենսաբանական օտարումը պոմիդորի և տաքդեղի կողմից օրգանահանքային և միկրոկենսաբանական պարարտանյութերի կիրառման ֆոնի վրա ; Biological removal of main nutrient elements by tomato and pepper on the background of organic-mineral fertilizers and micro-biological concentrates
Ստեղծողը:
Арутюнян, С. С. ; Микаелян, Р. А.
Աջակից(ներ):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Խորագիր:
Չվերահսկվող բանալի բառեր:
Томат ; перец ; органо-минеральные удобрения ; микробиологические концентраты ; фосфора и калия ; вынос азота
Ծածկույթ:
Ամփոփում:
В полевых опытах с томатом и перцем выявлен биологический вынос основных питательных элементов на фоне применения минеральных удобрений: навоза, гранулированного птичьего помёта, органомикса и микробиологических концентратов (Azoto и Phosphate Barvar). Установлено, что при урожае томата в 500 - 750 ц/га с соответствующей вегетативной массой ежегодный биологический вынос азота варьирует в пределах от 110 (без удобрений) до 178 кг/га (N150P80 кг/га), P2O5 и K2O соответственно – 61 - 93 и 166 – 289 кг/га, что значительно превосходят дозы применённых удобрений (N150P80K150 кг/га). Основная часть выноса питательных элементов происходит из почвы. Урожайность в 230-320 ц/га и вегетативная масса перца при аналогичных дозах удобрений обуславливают значительно низкий уровень биологического выноса, который составляет: азот – 55-76, P2O5 и K2O соответственно 34-49 и 77-96 кг/га. Основная часть выноса происходит плодами исследуемых культур. Микробиологические концентраты оказали слабую эффективность по сравнению с органо-минеральными удобрениями, поэтому вынос азота, фосфора и калия на их фоне был наименьший среди удобренных вариантов.
Լոլիկի և տաքդեղի դաշտային փորձերում դուրս է բերվել հիմնական սննդատարրերի կենսաբանական օտարումը հանքային պարարտանյութերի, գոմաղբի, հատիկավորված թռչնաղբի, օրգանոմիքսի և միկրոկենսաբանական (Azoto и Phosphate Barvar) խտանյութերի կիրառման ֆոներում: Բացահայտվել է, որ լոլիկի 50-750 ց/հա բերքի և համապատասխան վեգետատիվ զանգվածի դեպքում ազոտի ամենամյա օտարումը տատանվում է 110-ից (առանց պարարտացման) մինչև 178 կգ/հա-ի սահմաններում (N150P80 կգ/հա), P2O5-ը և K2O-ն համապատասխանաբար կազմել են 61-93 և 166-289 կգ/հա, որը զգալիորեն գերազանցում է կիրառված պարարտանյութերի չափաքանակները (N150P80K150 կգ/հա): Սննդատարրերի հիմնական մասն օտարվում է հողից: Տաքդեղի 230-320 ց/հա բերքը և վեգետատիվ զանգվածը պարարտանյութերի նույն չափաքանակների դեպքում պայմանավորում են կենսաբանական օտարման զգալիորեն ավելի ցածր մակարդակ, որը կազմում է՝ ազոտ՝ 55-76, P2O5 և K2O համապատասխանաբար՝ 38-49 և 77-90 կգ/հա: Ուսումնասիրվող մշակաբույսերից սննդատարրերի օտարումը հիմնականում տեղի է ունենում պտուղների միջոցով: Միկրոկենսաբանական խտանյութերը ցուցաբերել են թույլ արդյունավետություն օրգանահանքային պարարտանյութերի հետ համեմատած, ուստի ազոտի, ֆոսֆորի և կալիումի օտարումը դրանց ֆոնի վրա եղել է ամենաքիչը պարարտացման տարբերակներում:
In field experiments with tomato and pepper the biological removal of nutrient elements on the background of mineral fertilizers, manure, granulated avian litter, organomix and microbiological concentrates (Azoto and Phosphate Barvar) has been found out. It has been confirmed that in tomato crops of 500-750 centner/ha with appropriate vegetative mass the annual biological removal of nitrogen varies between 110 (without fertilizers) and 178 kg/ha (N150P80 kg/ha), in the case of fertilization with P2O5 and K2O it was 61-93 and 166-289 kg/ha respectively, which is substantially higher than the dosages of the applied fertilizers (N150P80 K150 kg/ha). The main part of the nutrient elements is removed from the soil. The vegetative mass of the pepper and its yield of 230-320 centners/ha at similar dozages of fertilization speaks for the significantly low level of biological removal, which makes: nitrogen – 55-76, P2O5 and K2O - 38-49 and 77-96 kg/ha, respectively. The main part of the removal is carried out by the fruit of the investigated crops. The microbiological concentrates have a weaker effect as compared with organic-mineral fertilizers.
Հրատարակության վայրը:
Երևան
Հրատարակիչ:
Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.