Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia
Հրապարակման ամսաթիվ:
Հատոր:
Համար:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Լրացուցիչ տեղեկություն:
Վերնագիր:
Оценка содержания соли в хлебе, потребляемом в Армении
Այլ վերնագիր:
Հայաստանում սպառվող հացի մեջ աղի պարունակության գնահատումը ; Assessment of Salt Content in Bread Commonly Consumed in Armenia
Ստեղծողը:
Асланян, Г. Ц. ; Андреасян, Д. М. ; Хачатрян, Н. Д.
Աջակից(ներ):
Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)
Խորագիր:
Չվերահսկվող բանալի բառեր:
кровяное давление ; сердечно-сосудистые заболевания (ССЗ) ; хлеб ; соль ; содержание ; потребление
Ծածկույթ:
Ամփոփում:
Համաձայն հոդվածում ներկայացված ծավալուն գրականության՝ չափից ավելի քանակներով կերակրի աղի սպառումը բերում է արյան ճնշման բարձրացման և, արդյունքում, մի շարք սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման, իսկ աղի սպառման սահմանափակումը կարող է նպաստել արյան ճնշման իջեցմանը և կրճատել ասոցացված հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: Աշխարհի բազմաթիվ երկրներում հացը՝ որպես հիմնական սննդամթերք, պատրաստի մթերքներից ստացվող աղի հիմնական աղբյուրն է: Հացաթխման մեջ աղի կիրառման սահմանափակումը համարվում է աղի սպառման կրճատման առաջնահերթ խնդիր:
According to vast literature reviewed, excessive consumption of the food-grade salt increases blood pressure (BP) and thereby increases the risk of cardio-vascular diseases (hypertension, strokes, heart attacks, heart failure), while the reduction in salt intake may notably reduce BP and the risk of associated diseases. Bread is a staple food in many parts of the world: it is considered to be the foodstuff that provides the most dietary salt and, therefore, should be one of the key targets in any salt-reduction strategy.
Հրատարակության վայրը:
Երևան