Object structure

Publication Details:

Լույս է տեսնում 1961 թվականից տարբեր անվանումներով՝ ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր բժշկական գիտությունների (1961); Էքսպերիմենտալ և կլինիկական բժշկության հանդես (1962-1988); Փորձարարական և կլինիկական բժշկություն (1989-1994); Հայաստանի բժշկագիտություն (1995-)

Journal or Publication Title:

Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia

Date of publication:

2020

Volume:

60

Number:

4

ISSN:

0514-7484

Official URL:


Additional Information:

Хроян А. Г., Агаджанова Е. М., Багдасарян С. Е., Даллакян Г. Г., Тадевосян А. Е., Khroyan A. G., Aghajanova E. M., Baghdasaryan S. E., Dallakyan G. G., Tadevosyan A. E.

Title:

Յոդի անբավարարությամբ չպայմանավորված վահանաձև գեղձի հիվանդությունների ռիսկի գործոնները Երևան քաղաքի բնակիչների շրջանում

Other title:

Факторы риска заболеваний щитовидной железы, не связанных с дефицитом йода, среди жителей города Еревана ; Risk Factors for Thyroid Diseases not Associated with Iodine Deficiency in Yerevan City Residents

Creator:

Խռոյան, Ա․ Գ․ ; Աղաջանովա, Ե․ Մ․ ; Բաղդասարյան, Ս․ Է․ ; Դալլաքյան, Գ․ Գ․ ; Թադևոսյան, Ա․ Է․

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)

Subject:

Endocrinology

Uncontrolled Keywords:

Յոդի անբավարարություն ; վահանաձև գեղձի հիվանդություններ ; յոդացված աղ, վահանագեղձ

Coverage:

117-131

Abstract:

Проведено исследование по типу случай-контроль, изучены некоторые факторы риска развития патологий щитовидной железы (ЩЖ), непосредственно не связанные с дефицитом йода. Показано, что недостаточное потребление морских продуктов, а также овощей, мяса, субпродуктов, орехов, богатых микроэлементами и витаминами, способствует повышению риска развития заболеваний ЩЖ. Особенно большое значение имеют такие продукты, как чеснок, томаты, оливковое масло. Определенное неблагоприятное значение имеет употребление алкоголя. Выявлена ассоциация заболеваний ЩЖ с семейной средиземноморской лихорадкой. A case-control study was conducted, some risk factors for the development of thyroid diseases not directly related to iodine deficiency were studied. It has been shown that insufficient consumption of seafood, as well as vegetables, meat, offal, nuts, rich in trace elements and vitamins, contribute to an increase in the risk of developing thyroid diseases. Products such as garlic, tomatoes, and olive oil are especially important. Alcohol consumption has a certain unfavorable effect. An association of thyroid diseases with familial Mediterranean fever was revealed.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան