Object structure

Publication Details:

Լույս է տեսնում 1961 թվականից տարբեր անվանումներով՝ ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր բժշկական գիտությունների (1961); Էքսպերիմենտալ և կլինիկական բժշկության հանդես (1962-1988); Փորձարարական և կլինիկական բժշկություն (1989-1994); Հայաստանի բժշկագիտություն (1995-)

Journal or Publication Title:

Հայաստանի բժշկագիտություն = Медицинская наука Армении = Medical Science of Armenia

Date of publication:

2020

Volume:

60

Number:

2

ISSN:

0514-7484

Official URL:


Additional Information:

Ասլանյան Հ. Ց., Բազարչյան Ա. Ա., Սուջյան Կ. Լ., Շիրվանյան Ա. Յու., Պետրոսյան Գ. Զ., Aslanyan H. Ts., Bazarchyan A. A., Sujyan C. L., Shirvanyan A. Yu., Petrosyan G. Z.

Title:

Оценка содержания соли в готовых мясных продуктах, обычно потребляемых в Армении

Other title:

Հայաստանում սովորաբար սպառվող պատրաստի մսամթերքի մեջ աղի պարունակության գնահատումը ; Assessment of Salt Content in Processed Meat Products Commonly Consumed in Armenia

Creator:

Асланян, Г. Ц. ; Базарчян, А. А. ; Суджян, К. Л. ; Ширванян, А. Ю. ; Петросян, Г. З.

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Բ․ Ա․ Ֆանարջյան (1961-1977) ; Ի․ Ք․ Գևորգյան (1978-1988) ; Ռ․ Պ․ Ստամբոլցյան (1989-1994) ; Գլխ․ խմբ․՝ Վ․ Պ․ Հակոբյան (1995-2007) ; Յու․ Թ․ Ալեքսանյան (2008-2018)

Subject:

Public health. Hygiene. Preventive Medicine

Uncontrolled Keywords:

кровяное давление ; сердечно-сосудистые заболевания (ССЗ) ; готовые мясные продукты (ГМП) ; соль ; содержание ; потребление

Coverage:

112-120

Abstract:

Գիտական հոդվածների և խոշոր ակնարկների, այդ թվում՝ ԱՀԿ զեկույցների և ուղեցույցների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ չափից ավելի քանակներով աղի սպառումը բերում է արյան ճնշման բարձրացման և արդյունքում՝ մի շարք սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման, իսկ աղի սպառման սահմանափակումը կարող է իջեցնել արյան ճնշումը և կրճատել համապատասխան հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: The analysis of scientific articles, major reviews, WHO reports and guidelines suggests that excessive consumption of the food-grade salt increases blood pressure (BP) and thereby increases the risk of CVD (hypertension, strokes, heart attacks, heart failure), while the reduction in salt intake may notably reduce BP and the risk of associated non-communicable diseases.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.

Type:

Статья

Format:

pdf

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան