Ցույց տուր կառուցվածքը

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2017

Հատոր:

69

Համար:

1 (Հավելված)

ISSN:

0366-5119

Պաշտոնական URL:


Վերնագիր:

Biotechnology of citric acid production from topinambur

Ստեղծողը:

I. E. Melkumyan ; R. S. Hovhannisyan

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Խորագիր:

Biology ; Microbiology

Չվերահսկվող բանալի բառեր:

Citric acid ; inulin ; bioconvertion ; topinambur

Ծածկույթ:

148-152

Ամփոփում:

Citric acid is widely (75%) used in the food, drags and chemicals productions. Commercially, citric acid is produced from molasses. However plant polyfructans such as inulin are not studied for production of citric acid point of view. Inulin contains 97% fructose and 3% glucose. Considerable amount of inulin contains the tubers of topinambur (Helianthus tuberosus) (20-25%). Лимонная кислота широко (75%) используется в пищевой, а также в фармацевтической и химической промышленности. В основном она производится из мелассы. Однако растительные полифруктаны, например инулин, не изучены для производства лимонной кислоты. Инулин – это полисахарид, содержащий 97% фруктозы и 3% глюкозы. Значительное количество инулина содержится в клубнях топинамбура (Helianthus tuberosus) (20-25%).Կիտրոնաթթուն լայնորեն օգտագործվում է սննդի (75%), ինչպես նաև դեղագործական և քիմիական արդյունաբերության մեջ: Հիմնականում այն արտադրվում է մելասսայից: Սակայն բուսական պոլիֆրուկտանները, օրինակ ինուլինը, գրեթե չեն ուսումնասիրվել կիտրոնաթթվի ստացման համար: Ինուլինը 97% ֆրուկտոզա և 3% գլյուկոզա պարունակող պոլիսախարիդ է: Ինուլինի զգալի քանակներ (20-25%) պարունակվում են գետնախնձորի պալարներում (Helianthus tuberosus):

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2017-10-10

Տեսակ:

Հոդված

Ձևաչափ:

pdf

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան