Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Official URL:
Title:
The content of sulfur dioxide in dried vine fruit realised in Аrmenia
Creator:
L. L. Hakobyan ; K. M. Grigoryan ; A. H. Trchounian
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Sulfur dioxide ; dried vine fruit ; grape ; filamentous fungi
Coverage:
Abstract:
In dried vine fruit production much attention is paid to the development of technologies and methods for inhibition the growth and evolution of potentially toxigenic fungi. The most effective method to limit the fungi growth is the treatment of raw grape with sulfur dioxide. However, theusage of SO2 is limited by international sanitary regulations. The purpose of this work is to identify the correlation between sulfur dioxide content and the contamination degree of dried vine fruits by filamentous fungi, as well as to determine if the quantity of sulfur dioxide in dried vine fruits sold in Armenia meets the requirements presented in international sanitary rules and regulations.В производстве сушеного винограда большое внимание уделяется технологиям и ме- тодам ингибирования роста и развития потенциально токсигенных грибов. Самым эффективным методом для лимитирования роста грибов является обработка сырьевого винограда диоксидом серы. Однако, использование SO2 лимитировано международным санитарным законодательством. Целью настоящей работы является выявление корреляции между содержанием диоксида серы и степенью контаминации сушеного винограда мицелиальными грибами; а также определение соответствия международным санитарным правилам и нормам количества диоксида серы в сушеном винограде реализуемом в Армении. Չորացրած խաղողի արտադրության մեջ մեծ ուշադրություն է դարձվում պոտենցիալ թունածին միցելիալ սնկերի աճը և զարգացումը արգելակող տեխնոլոգիաներին և մեթոդներին: Սնկերի աճի սահմանափակման ամենաարդյունավետ մեթոդն է հումքային խաղողի մշակումը ծծմբի երկօքսիդով (SO2): Սակայն SO2-ի կիրառումը սահմանափակված է միջազգային սանիտարական կանոնակարգերով: Այս աշխատանքի նպատակն է՝ որոշել SO2-ի պարունակության և միցելիալ սնկերով չորացրած խաղողի աղտոտվածության աստիճանի միջև կապը, ինչպես նաև բացահայտել թե Հայաստանում իրացվող չորացրած խաղողում SO2-ի պարունակությունը որքանով է համապատասխանում միջազգային սանիտարական կանոներին և նորմերին:
Place of publishing:
Երևան