Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Official URL:
Title:
Other title:
Creator:
В. С. Мирзоян ; Р. М. Анисян ; Т. Д. Карапетян ; А. С. Степанян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Միրզոյան Վ. Ս. ; Անիսյան Ռ. Ն. ; Կարապետյան Տ. Դ. ; Ստեփանյան Ա. Ս. ; Mirzoyan V. S. ; Anissyan R. M. ; Karapetian T. D. ; Stepanyan A. S. ; пестициды ; ростовые процессы ; фенольные соединения
Coverage:
Abstract:
Изучено влияние пестицидов конфидор и топаз на ростовые характеристики деревьев абрикоса сорта „Еревани“ и накопление в листьях соединений фенольной природы (общие ФС, флавонолы и дубильные вещества). Результаты исследований показали, что в целом влияние пестицидов на растения сводится к разносторонним действиям на ростовые процессы деревьев, что сопровождается нарушением водного обмена растений и вызывает количественный и качественный сдвиг в содержании общих ФС, дубильных веществ и флавонолов как в листьях, так и плодах абрикоса. Интенсивность этих процессов зависит от природы препарата и формы применения. Ոսումնասիրվել է կոնֆիդոր և տոպազ թունաքիմիկատների ազդեցությունը ծիրանենու «Երևանի» սորտի (Շալախ) աճման բնութագրերի և տերևներում ֆենոլային բնույթի միացությունների (ընդհանուր ՖՄ, ֆլավոնոլներ և դաբաղային միացություններ) կուտակման վրա: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ թունաքիմիկատները տարբեր ձևով են ազդում ծառերի աճման գործընթացների վրա, որն ուղեկցվում է բույսի ջրափոխանակության խանգարմամբ և առաջացնում ֆենոլային բնույթի միացությունների քանակական և որակական տեղաշարժեր ինչպես տերևներում, այնպես էլ պտուղներում: Այդ գործընթացների ինտենսիվությունը կախված է օգտագործված թունաքիմիկատի բնույթից և կիրառման ձևից: The effect of Confidor and Topaz on growth characteristics of apricot trees and accumulation of phenolic compounds, flavonols and tannins in the leaves was studied. It is revealed that, in general, the pesticides caused diverse effects on the growth processes of the trees and leaded to changes in water metabolism and in the content of FC, tannins and flavonols in the leaves and fruits of apricot. The intensity of these processes depends on the chemical nature of the pesticide and the form of its application.
Place of publishing:
Երևան