Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Official URL:
Title:
Репродуктивные свойства культур микроорганизмов при разных методах консервации
Other title:
Creator:
К. В. Читчян ; М. А. Киносян ; Н. Л. Казанчян ; Н. С. Хачатурян ; С. А. Геворгян ; А. Г. Акопян ; Т. С. Давидян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Subject:
Biology ; Microbiology ; Immunology
Uncontrolled Keywords:
Չիտչյան Կ․ Վ․ ; Կինօոյան Մ․ Հ․ ; Ղազանչյան Ն․ Լ․ ; Խաչատուրյան Ն․ Ս․ ; Գևորգյան Ս․ Ա․ ; Հակոբյան Ա․ Գ․ ; Դավիդյան Թ․ Ս․ ; Chitchyan K. V. ; Kinosyan M. H. ; Ghazanchyan N. L. ; Khachaturyan N. S. ; Gevorgyan S. A. ; Hakobyan A. G. ; Davidyan T. S. ; Коллекции культур микроорганизмов ; молочнокислые бактерии ; фитопатогены ; дрожжи ; грибы ; репродукция
Coverage:
Abstract:
Представлены данные о сравнительной эффективности использования методов поддержания жизнеспособности различных микроорганизмов на питательных средах с использованием глицерина, вазелина и других консервантов. Установлена эффективность сохранения их репродуктивных свойств при хранении на природных субстратах. Особое внимание уделено хранению культур молочнокислых бактерий, дрожжей, а также грибных организмов. Տվյալներ են բերվում տարբեր սննդամիջավայրերի վրա մանրէների կենսունակության պահպանման մեթոդների կիրառման համեմատական արդյունավետության մասին՝ օգտագործելով գլիցերին, վազելին և այլ կոնսերվանտներ: Հաստատվել է բնական սուբստրատների վրա նրանց վերականգնողական հատկությունների պահպանման արդյունավետությունը: Հատուկ ուշադրություն է հատկացվել կաթնաթթվային բակտերիաների, շաքարասնկերի, ինչպես նաև սնկերի պահպանմանը: The data on application of glycerol, vaseline and other conservants for long-term maintenance of various microorganisms are presented.Efficiency in use of natural substrates for maintenance of their viability on natural substrates has been established. Special emphasis was put to the maintenance of lactobacteria, yeast and fungi.
Place of publishing:
Երևան