Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Հրապարակման ամսաթիւ:
Հատոր:
Համար:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Վերնագիր:
Репродуктивные свойства культур микроорганизмов при разных методах консервации
Այլ վերնագիր:
Ստեղծողը:
К. В. Читчян ; М. А. Киносян ; Н. Л. Казанчян ; Н. С. Хачатурян ; С. А. Геворгян ; А. Г. Акопян ; Т. С. Давидян
Աջակից(ներ):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Խորագիր:
Biology ; Microbiology ; Immunology
Չվերահսկուող բանալի բառեր:
Չիտչյան Կ․ Վ․ ; Կինօոյան Մ․ Հ․ ; Ղազանչյան Ն․ Լ․ ; Խաչատուրյան Ն․ Ս․ ; Գևորգյան Ս․ Ա․ ; Հակոբյան Ա․ Գ․ ; Դավիդյան Թ․ Ս․ ; Chitchyan K. V. ; Kinosyan M. H. ; Ghazanchyan N. L. ; Khachaturyan N. S. ; Gevorgyan S. A. ; Hakobyan A. G. ; Davidyan T. S. ; Коллекции культур микроорганизмов ; молочнокислые бактерии ; фитопатогены ; дрожжи ; грибы ; репродукция
Ծածկոյթ:
Ամփոփում:
Представлены данные о сравнительной эффективности использования методов поддержания жизнеспособности различных микроорганизмов на питательных средах с использованием глицерина, вазелина и других консервантов. Установлена эффективность сохранения их репродуктивных свойств при хранении на природных субстратах. Особое внимание уделено хранению культур молочнокислых бактерий, дрожжей, а также грибных организмов. Տվյալներ են բերվում տարբեր սննդամիջավայրերի վրա մանրէների կենսունակության պահպանման մեթոդների կիրառման համեմատական արդյունավետության մասին՝ օգտագործելով գլիցերին, վազելին և այլ կոնսերվանտներ: Հաստատվել է բնական սուբստրատների վրա նրանց վերականգնողական հատկությունների պահպանման արդյունավետությունը: Հատուկ ուշադրություն է հատկացվել կաթնաթթվային բակտերիաների, շաքարասնկերի, ինչպես նաև սնկերի պահպանմանը: The data on application of glycerol, vaseline and other conservants for long-term maintenance of various microorganisms are presented.Efficiency in use of natural substrates for maintenance of their viability on natural substrates has been established. Special emphasis was put to the maintenance of lactobacteria, yeast and fungi.
Հրատարակութեան վայրը:
Երևան