Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2015

Volume:

67

Number:

1

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Title:

Definition of the wetting angle of apricot GUM (Gummi Armeniaceae)water solutions, collected from the different regions of Armenia

Other title:

Հայաստանի տարբեր մարզերից մթերված ծիրանենու կամեդի (Gummi armeniaceae) ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունների որոշումը; Определение краевого угла смачивания водных растворов абрикосовой камеди (Gummi armeniaceae), собранной из разных регионов (районов) Армении

Creator:

N. B. Chichoyan

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Medicine ; Pharmacology

Uncontrolled Keywords:

Չիչոյան Ն. Բ. ; Чичоян Н. Б. ; apricot gum ; wetting contact angle

Coverage:

91-94

Abstract:

Apricot gums 5-15% water solutions having the contact angles in the range 0° < θ < 45° are impermissible to be used as stabilizers in drug technology. Meanwhile, apricot gum 20% water solution from Vayots Dzor, having wetting contact angles in the range 45° < θ < 90°, is characterized as a limited hydrophobic solution with typical diphilic molecules, which may convert the hydrophobic molecules into the hydrophilic, and vice versa, hydrophilic molecules in the hydrophobic, regulating the wettability in different technological processes. Ծիրանենու կամեդի հետազոտվող նմուշների 5-15% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը տեղակայված է 45° < θ < 90° միջակայքում, որն անթույլատրելի է դեղաձևերի պատրաստման տեխնոլոգիայում` որպես կայունացուցիչ կիրառվող նյութերի համար: Մինչդեռ, Վայոց Ձորի ծիրանենու կամեդի հետազոտվող բոլոր նմուշների 20% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը ընկած է 45° < θ < 90° միջակայքում, որը բնութագրում է այս լուծույթներին որպես սահմանափակ հիդրոֆոբների` բնորոշ դիֆիլային մոլեկուլներով, որոնք կարող են հիդրոֆիլ մոլեկուլները հիդրոֆոբացնել և ընդհակառակը` հիդրոֆոբ մոլեկուլները հիդրոֆիլիզացնել` այդպես կարգավորելով թրջելիությունը տարբեր տեխնոլոգիական գործընթացներում:5-15%-ные водные растворы абрикосовой камеди, имеющие краевые углы смачивания в пределах 0° < θ < 45°, неприменимы как стабилизаторы веществ, в технологии приготовления лекарственных форм. Однако, 20%-ные водные растворы абрикосовой камеди (собранных из Вайоц Дзор), имеющие краевые углы смачивания в пределах 45° < θ < 90°, характеризуют растворы с амфифильными молекулами как ограниченно-гидрофобные. Из-за способности преобразовывать растворы с гидрофильными связями в гидрофобные, и наоборот, растворы с гидрофобными связями в гидрофильные, можно заключить, что 20%-ным водным растворам абрикосовой камеди свойственна способность нормализации смачиваемости раствора в различных технологических процессах.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2015-02-15

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան