Ցույց տուր կառուցվածքը

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2015

Հատոր:

67

Համար:

1

ISSN:

0366-5119

Պաշտոնական URL:


Վերնագիր:

Definition of the wetting angle of apricot GUM (Gummi Armeniaceae)water solutions, collected from the different regions of Armenia

Այլ վերնագիր:

Հայաստանի տարբեր մարզերից մթերված ծիրանենու կամեդի (Gummi armeniaceae) ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունների որոշումը; Определение краевого угла смачивания водных растворов абрикосовой камеди (Gummi armeniaceae), собранной из разных регионов (районов) Армении

Ստեղծողը:

N. B. Chichoyan

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Խորագիր:

Medicine ; Pharmacology

Չվերահսկվող բանալի բառեր:

Չիչոյան Ն. Բ. ; Чичоян Н. Б. ; apricot gum ; wetting contact angle

Ծածկույթ:

91-94

Ամփոփում:

Apricot gums 5-15% water solutions having the contact angles in the range 0° < θ < 45° are impermissible to be used as stabilizers in drug technology. Meanwhile, apricot gum 20% water solution from Vayots Dzor, having wetting contact angles in the range 45° < θ < 90°, is characterized as a limited hydrophobic solution with typical diphilic molecules, which may convert the hydrophobic molecules into the hydrophilic, and vice versa, hydrophilic molecules in the hydrophobic, regulating the wettability in different technological processes. Ծիրանենու կամեդի հետազոտվող նմուշների 5-15% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը տեղակայված է 45° < θ < 90° միջակայքում, որն անթույլատրելի է դեղաձևերի պատրաստման տեխնոլոգիայում` որպես կայունացուցիչ կիրառվող նյութերի համար: Մինչդեռ, Վայոց Ձորի ծիրանենու կամեդի հետազոտվող բոլոր նմուշների 20% ջրային լուծույթների թրջելիության եզրային անկյունը ընկած է 45° < θ < 90° միջակայքում, որը բնութագրում է այս լուծույթներին որպես սահմանափակ հիդրոֆոբների` բնորոշ դիֆիլային մոլեկուլներով, որոնք կարող են հիդրոֆիլ մոլեկուլները հիդրոֆոբացնել և ընդհակառակը` հիդրոֆոբ մոլեկուլները հիդրոֆիլիզացնել` այդպես կարգավորելով թրջելիությունը տարբեր տեխնոլոգիական գործընթացներում:5-15%-ные водные растворы абрикосовой камеди, имеющие краевые углы смачивания в пределах 0° < θ < 45°, неприменимы как стабилизаторы веществ, в технологии приготовления лекарственных форм. Однако, 20%-ные водные растворы абрикосовой камеди (собранных из Вайоц Дзор), имеющие краевые углы смачивания в пределах 45° < θ < 90°, характеризуют растворы с амфифильными молекулами как ограниченно-гидрофобные. Из-за способности преобразовывать растворы с гидрофильными связями в гидрофобные, и наоборот, растворы с гидрофобными связями в гидрофильные, можно заключить, что 20%-ным водным растворам абрикосовой камеди свойственна способность нормализации смачиваемости раствора в различных технологических процессах.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2015-02-15

Տեսակ:

Հոդված

Ձևաչափ:

pdf

Դասիչ:

АЖ 407

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան