Հրապարակման մանրամասներ:
Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Հրապարակման ամսաթիւ:
Հատոր:
Համար:
ISSN:
Պաշտոնական URL:
Վերնագիր:
Inulin content in different plants and obtaining of endoinulase enzyme from dandelion
Այլ վերնագիր:
Ստեղծողը:
G. Y. Baghdasaryan ; Y. G. Baghdasaryan
Աջակից(ներ):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Խորագիր:
Չվերահսկուող բանալի բառեր:
Բաղդասարյան Գ. Ե. ; Բաղդասարյան Ե. Գ. ; Багдасарян Г. Е. ; Багдасарян Е. Г. ; inulin content ; endoinulase ; different plants ; dandelion
Ծածկոյթ:
Ամփոփում:
Inulin containing plants (chicory (Chicorium intybus), burdock (Arctium appa), dandelion (Taraxacum officinale), artichokes (Helianthus tuberosus)) are widely spread in Syunik province. From the point of inulin content, the highest criterion has burdock. Inulin content in above mentio-ned plants varies during all vegetation and generation processes and takes a maximal amount during sprout emergence acceleration and flowering. Fructose/glucose relation undergoes changes as well. It was revealed that burdock posseses also endoinulase (EC 3.2.1.7., 2,1 – fructan fructanohydrolase) enzyme, the activity of which exceeds the activity of endoinulase enzyme obtained from microorganisms.
Հրատարակութեան վայրը:
Երևան