Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2014

Volume:

66

Number:

3

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Title:

Fungi species from Penicillium genera in raisins consumed in Armenian Republic

Other title:

Виды грибов из рода Penicillium в изюмах, реализуемых в Армении; Fungi species from Penicillium genera in raisins consumed in Armenian Republic

Creator:

L. L. Hakobyan

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Biology ; Mycology

Uncontrolled Keywords:

Акопян Л. Л. ; Hakobyan L. L. ; raisin ; fungi ; Penicillium ; filamentous ; mycological safety

Coverage:

49-53

Abstract:

Raisin is widely used as dried fruit with high food value. It is also used as ingredient in such products ready to use as muesli and various confectionery products. Mycological safety of raisin is an actual problem from the point of view of its potential possibility of contamination by my-cotoxins. 63 samples of Armenian and imported raisins are investigated. 31 species of filamentous fungi are isolated, 12 of which belonged to Penicilliumgenera. P. expansum, P. grisofulvum, P. velutinumand P. ciatophora of all isolated species had average frequency of occurrence. All the rest showed rare frequency of occurrence. Չամիչը լայնորեն օգտագործվում է որպես բարձր սննդային արժեքով չոր մթերք: Այն նաև օգտագործվում է որպես բաղադրիչ այնպիսի սպառման ենթակա սննդամթերքների մեջ, ինչպիսիք են մյուսլիները և հրուշակեղենի զանազան տեսակներ: Չամիչի սնկաբանական անվտանգությունը հանդիսանում է արդիական խնդիր՝ միկոտոքսիններով նրա աղտոտվածության հավանականության տեսանկյունից: Ուսումնասիրվել են հայկական և ներմուծված չամիչների 63 նմուշներ: Անջատվել են միցելիալ սնկերի 31 տեսաներ, որոնցից 12- ը պատկանել են Penicillium ցեղին: Բոլոր անջատված սնկերից P. expansum, P. grisofulvum, P. velutinum - P. ciatophora տեսակները ունեցել են միջին հան-դիպման հաճախականություն: Իսկ մնացածների մոտ նկատվել է ցածր հանդիպման հաճա-խականություն: Изюм широко используется в качестве сухофрукта с высокой пищевой ценностью. Он также используется в качестве ингредиента в таких продуктах, готовых к употреблению, как мюсли и разнообразные кондитерские изделия. Микологическая безопасность изюма являeтся актуальной проблемой, с точки зрения потенциальной возможности его контаминации микотоксинами. Исследовано 63 образца армянского и импортированного изюма. Изолирован 31 вид мицеллиальных грибов, 12 из которых принадлежали роду Penicillium. Из всех выделенных видов P. expansum, P. grisofulvum, P. velutinumи P. ciatophora имели среднюю частоту встречаемости. У остальных частота встречаемости редкая.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2014-11-10

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան