Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Official URL:
Title:
Other title:
Creator:
A. G. Gyulkhandanyan ; R. K. Ghazaryan ; V. N. Knyukshto ; A. S. Stasheuski ; B. M. Dzhagarov ; G. V. Gyulkhandanyan
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Գյուլխանդանյան Ա. Գ. ; Ղազարյան Ռ. Կ. ; Կնյուկշտո Վ. Ն. ; Ստաշևսկի Ա. Ս. ; Ջագարով Բ. Մ. ; Գյուլխանդանյան Գ. Վ. ; Гюльханданян А. Г. ; Казарян Р. К. ; Кнюкшто В. Н. ; Сташевский А. С. ; Джагаров Б. М. ; Гюльханданян Г. В. ; proteins ; fatty acids ; porphyrins ; serum albumin ; hemoglobin ; spectroscopy
Coverage:
Abstract:
It is shown that long-chain fatty acids (palmitate, stearate) can compete with the porphyrins for binding sites on molecules of serum albumin and hemoglobin, significantly reducing the level of binding of protein-porphyrin pairs. Ցույց է տրված, որ երկարաշղթա ճարպաթթուները (պալմիտինաթթուն, ստեարինաթթուն) կարող են մրցակցել պորֆիրինների կապման տեղերի համար շիճուկային ալբումինի և հեմոգլոբինի մոլեկուլներում, ինչը զգալիորեն իջեցնում է սպիտակուց-պորֆիրին զույգերի կապման աստիճանը: Показано, что длинноцепочечные жирные кислоты (пальминовая, стеариновая) могут конкурировать с порфиринами за места связывания на молекулах сывороточного альбумина и гемоглобина, что значительно снижает уровень связывания пары белок-порфирин.
Place of publishing:
Երևան