Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2012

Volume:

64

Number:

4

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Title:

Action of fatty acids on the binding capacity of porphyrins to blood proteins: I. Spectral investigations

Other title:

Ճարպաթթուների ազդեցությունը պորֆիրինների կապման ունակության վրա արյան սպիտակուցների հետ՝ I. Սպեկտրալ ուսումնասիրություններ; Действие жирных кислот на способность связывания порфиринов с белками крови: I. Спектральные исследования

Creator:

A. G. Gyulkhandanyan ; R. K. Ghazaryan ; V. N. Knyukshto ; A. S. Stasheuski ; B. M. Dzhagarov ; G. V. Gyulkhandanyan

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Biology ; Biochemistry

Uncontrolled Keywords:

Գյուլխանդանյան Ա. Գ. ; Ղազարյան Ռ. Կ. ; Կնյուկշտո Վ. Ն. ; Ստաշևսկի Ա. Ս. ; Ջագարով Բ. Մ. ; Գյուլխանդանյան Գ. Վ. ; Гюльханданян А. Г. ; Казарян Р. К. ; Кнюкшто В. Н. ; Сташевский А. С. ; Джагаров Б. М. ; Гюльханданян Г. В. ; proteins ; fatty acids ; porphyrins ; serum albumin ; hemoglobin ; spectroscopy

Coverage:

80-84

Abstract:

It is shown that long-chain fatty acids (palmitate, stearate) can compete with the porphyrins for binding sites on molecules of serum albumin and hemoglobin, significantly reducing the level of binding of protein-porphyrin pairs. Ցույց է տրված, որ երկարաշղթա ճարպաթթուները (պալմիտինաթթուն, ստեարինաթթուն) կարող են մրցակցել պորֆիրինների կապման տեղերի համար շիճուկային ալբումինի և հեմոգլոբինի մոլեկուլներում, ինչը զգալիորեն իջեցնում է սպիտակուց-պորֆիրին զույգերի կապման աստիճանը: Показано, что длинноцепочечные жирные кислоты (пальминовая, стеариновая) могут конкурировать с порфиринами за места связывания на молекулах сывороточного альбумина и гемоглобина, что значительно снижает уровень связывания пары белок-порфирин.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2012-12-29

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան