Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2009

Volume:

61

Number:

3

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Title:

Разложение щелочного лигнина алкалофильным штаммом Bacillus sp. A5

Other title:

Հիմնային լիգնինի քայքայումը ալկոլոֆիլ Bacillus sp. A5 շտամով; Degradation of Alkaline Lignin by Alkalofil strain Bacillus sp. A5

Creator:

Р. В. Паронян

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Biology ; Microbiology

Uncontrolled Keywords:

Պարոնյան Ռ. Վ. ; Paronyan R. V. ; пшеничная солома ; лигнин ; разложение ; алкалофильный штамм – Bacillus sp. A5.

Coverage:

27-31

Abstract:

Из почвенного образца, взятого из бассейна оз. Севан (с. Еранос), выделен алкалофильный, лигнинолитический бациллярный штамм, обозначенный как Bacillus sp. А5, способный расти на синтетической среде (pH 10,5) с полученным из пшеничной соломы щелочным лигнином (1,2 г/л) в качестве единственного источника углерода и энергии. Исследовано разложение щелочного лигнина штаммом Bacillus sp. А5 при двух значениях содержания лигнина в питательной среде - 0,5 и 1,25 г/л. Показано, что при содержании лигнина 0,5 г/ л в среде разлагается 50 % лигнина, а при 1,25 г/л – 30 %. Սևանա լճի ավազանից (գյուղ Երանոս) վերցված հողի նմուշից անջատված է ալկալոֆիլ, լիգնինոլիտիկ բացիլային շտամ, որը անվանվել է Bacillus sp. А5: Շտամը աճում է սինթետիկ միջավայրում (pH 10,5), որը որպես ածխածնի և էներգիայի միակ աղբյուր պարունակում է ցորենի ծղոտից անջատված հիմնային լիգնին (1,2 գ/լ): Հետազոտված է հիմնային լիգնինի (0,5 և 1,25 գ/լ) քայքայումը սննդային միջավայրում Bacillus sp. А5 շտամի ներգործությամբ: Ցույց է տրված, որ սննդային միջավայրում հիմնային լիգնինի 0,5 և 1,25 գ/լ պարունակության դեպքում վերջինիս քայքայման խորությունը կազմում է համապատասխանաբար 50 և 30 %: Alkaliphilic, ligninolytic bacillary strain designated as Bacillus sp. А5, was isolated from the soil sample taken from Lake Sevan basin (Yeranos village ). It is able to grow in the synthetic medium (pH 10.5) with isolated from wheat straw alkaline lignin (1.2 g/l), as sole source of carbon and energy. Degradation of the alkaline lignin by Bacillus sp. A5 strain was investigated at two values of lignin content in the nutrient medium: 0.5 and 1.25 g/l. It was shown that 50% of lignin was degraded, at lignin content 0.5 g/l in the medium, and 30 % of it- at that of 1,25 g/l.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2009-08-23

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան