Object structure

Publication Details:

Հայաստանի կենսաբանական հանդեսը լույս է տեսնում 1948 թվականից տարին 4 անգամ։ 1948-1959թթ․ ամսագիրը կոչվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական և գյուղատնտեսական գիտությունների», 1960-1965թթ․ վերանվանվել է «Տեղեկագիր բիոլոգիական գիտությունների», իսկ 1966թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի կենսաբանական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի կենսաբանական հանդես =Biological Journal of Armenia

Date of publication:

2009

Volume:

61

Number:

1

ISSN:

0366-5119

Official URL:


Title:

Էլեկտրաինդուկցված ազատ ռադիկալների ազդեցությունը մոդելային և բնական թաղանթների լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացման վրա

Other title:

Influence of electro induced free radicals on lipid peroxidation in model and native lipid membranes; Влияние электроиндуцированных свободных радикалов на перекисное окисление липидов модельных и нативных мембран

Creator:

Թ. Ե. Սեֆերյան

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Մ․ Գ․ Թումանյան (1948) ; Գ․ Հ․ Բաբաջանյան (1949-1954) ; Հ․ Գ․ Բատիկյան (1954-1977) ; Գլխ․ խմբ․՝ Է․ Գ․ Աֆրիկյան (1978-2007) ; Է․ Ս․ Գևորգյան (2008-2023) ; Ա․ Ա․ Առաքելյան (2023-)

Subject:

Biology ; Biophysics

Uncontrolled Keywords:

Seferyan T. Ye. ; Сеферян Т. Е. ; լիպոսոմ ; ազատ ռադիկալներ ; էլեկտրաքիմլյումինեսցենտում ; Escherichia coli K12

Coverage:

34-39

Abstract:

Ուսումնասիրվել է էլեկտրաինդուկցված ազատ ռադիկալների ազդեցու- թյունը լիպիդային երկշերտ կառույցներ հանդիսացող լիպոսոմների, ինչպես նաև Escherichia coli բակտերիաների K12 (վայրի տիպ) շտամի վրա: Բացա- հայտվել է, որ հետէլեկտրոլիզային ազատ ռադիկալներն ունեն բավական եր- կար կյանքի տևողություն և ակտիվորեն փոխազդում են լիպիդային երկշերտ կառույցների հետ, առաջացնելով լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացում, որն արտահայտվում է քիմլյումինեսցենտման ինտենսիվության մակարդակի և լի- պիդների օքսիդացման վերջնական արգասիքի` մալոնային երկալդեհիդի կոն- ցենտրացիայի ավելացմամբ: Исследовано влияние постэлектроиндуцированных свободных радика- лов на липидные бислойные мембраны – липосомы, а также на бактерии Escherichia coli K12. Выявлено, что постэлектролизные свободные радикалы имеют довольно продолжительное время жизни и активно взаимодействуют с бислойными липидными структурами, вызывая перекисное окисление липи- дов, которое проявляется повышением интенсивности хемилюминесценции и концентрации конечного продукта перекисного окисления липидов - малоно- вого диальдегида. The influence of electro-induced free radicals on lipid bilayer membranes – liposomes as well as on the bacterium Escherichia coli K12 is investigated. It is revealed that post-electrolyzed free radicals have a significantly long life time and actively interact to bilayer lipid structures causing lipid peroxidation, which is evidenced by an increase in the intensity of chemiluminescence and the concentration of the end-product of lipid peroxidation- malonic dialdehyde.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2009-03-29

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Call number:

АЖ 407

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան