Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Additional Information:
Title:
Other title:
Creator:
А. О. Цатурян ; Э. В. Минасян ; А. С. Дадаян ; Л. А. Степанян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Subject:
Biochemistry ; Organic Chemistry
Uncontrolled Keywords:
Ծատուրյան Ա. Հ. ; Մինասյան Է. Վ. ; Դադայան Ա. Ս. ; Ստեփանյան Լ. Ա. ; Tsaturyan A. H. ; Minasyan E. V. ; Dadayan A. S. ; Stepanyan L. A.
Coverage:
Abstract:
Исследован аминокислотный состав образцов трилистника, расторопши, грушанки и ягоды годжи методом получения иx орто-фталальдегидныx производныx. Исследования проведены на аминокислотном анализаторе “Shimadzu Nexera X2” (Japan) с флуоресцентным детектором при длине волн ex350-em450 нм. В качестве неподвижной фазы была использована xроматографическая колонка “Novo-Pak C 18, 4 μm, 3.9X150 mm”, а элюирование аналитов проводили в градиентном режиме. Ուսումնասիրվել է երեքնուկի, կաթնափուշի, գուջիի պտուղների նմուշների ամինաթթվային կազմը դրանց օրթո-ֆտալալդեհիդային ածանցյալների ստացման եղանակով: Հետազոտությունները իրականացվել են “Shimadzu Nexera X2” ամինաթթվային անալիզատորով հագեցած ֆլյուրեսցենտային դետեկտորով ex350-em450 նմ ալիքի եր-կարության տակ: Որպես անշարժ ֆազ օգտագործվել է “Novo-Pak C 18, 4 բm, 3,9X150 mm” քրոմատոգրաֆիական աշտարակը, իսկ անալիտների էլյուացիան իրականացվել է գրադիենտային ռեժիմով: Amino acids are rather complex for chemical analysis. First of all, this is due to the presence of hydrophobic (non-polar hydrocarbonic fragments) and hydrophilic (carboxy-, amino-, hydroxy- and mercapto-) groups in molecules. Secondly, amphoteric nature of amino acids due to the presence of basic and acidic functions in their structure leads to the formation of zwitterion in neutral solutions of amino acids. Therefore, when analyzing amino acids, it is necessary to consider the value of isoelectric point (pH solutions). The analysis of amino acids is well studied. Simultaneously, it is a developing aspect of modern analytical chemistry. The determination of amino acids in food, drink and medication is significant to control the production technology, assess the quality raw materials and final product, reveal falsification. Chromatographic analysis is becoming more accessible, which is first of all due to the fact that the HPLC method allows not only to separate and perform qualitative and quantitative analysis of most essential amino acids within one single analytical process, but also to determine optical isomers, which is one of the most important tasks of pharmaceutical analysis. Separation of amino acids was performed on an amino acid analyzer “Shimadzu Nexera X2” (Japan) with a fluorescence detector RF-20A “Shimadzu”. Determination of amino acids is based on obtaining their ortophtalaldehyde derivatives. To separate amino acids, a chromatographic column “Novo-Pak C 18, 4 μm, 3.9X150 mm” was used. Separation of amino acids was performed in a gradient mode of elution. As a mobile phase, A) acetonitrile: methanol:water=45:40:15 (v/v), B) phosphate buffer pH=7 was used, flow rate was 0.5 ml/min, detection was carried out at a wavelength of ex350-em450 nm, column temperature was 30oC, injection volume – 10 μl.
Place of publishing:
Երևան
Publisher:
Date created:
Type:
Format:
Digitization:
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան