Object structure

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիվ:

2017

Հատոր:

70

Համար:

4

ISSN:

0515-9628

Լրացուցիչ տեղեկություն:

click here to follow the link

Վերնագիր:

Исследование антиоксидантной активности рыльцев шафрана

Այլ վերնագիր:

Քրքումի առէջների հակաօքսիդիչ ակտիվության ուսումնասիրությունը; Study of the antioxidant activity of saffron stigmas

Ստեղծողը:

Л. Р. Варданян ; А. Г. Галстян ; Р. Л. Варданян

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Խորագիր:

Biochemistry

Չվերահսկվող բանալի բառեր:

Վարդանյան Լ. Ռ. ; Գալստյան Ա. Գ. ; Վարդանյան Ռ. Լ. ; Vardanyan L. R. ; Galstyan A. G. ; Vardanyan R. L.

Ծածկույթ:

493-498

Ամփոփում:

Исследовано антиоксидантное свойство этилацетатного экстракта рыльцев шафрана. Установлено, что экстракт шафрана, произрастающего в Горисском регионе Армении, содержит в 5 раз больше антиоксидантных веществ, чем приобретенного в Иране. Для исследованных экстрактов измерены также константы скорости реакции (k7) RO˙2 + InH→ROOH + In˙, характеризующие их антиоксидантные активности (АОА). Показано, что по АОА экстракт рыльцев шафрана из Горисского региона в 25 раз превышает иранский аналог. Հետազոտված է քրքումի առէջների էթիլացետատային էքստրակտի հակաօքսիդիչ հատկությունը: Հաստատված է, որ Հայաստանի Հանրապետության Գորիսի տարածաշրջանում աճող քրքումի էքստրակտը պարունակում է 5 անգամ ավելի շատ հակաօքսի-դիչ նյութեր, քան Իրանից ձեռքբերված բույսի էքստրակտը: Հետազոտվող էքստրակտների համար որոշվել են նաև հակաօքսիդիչ ակտիվությունը բնութագրող (k7) RO˙2 + InH→ROOH + In˙ ռեակցիայի արագության հաստատունները: Ցույց է տրվել, որ Գորիսի տարածաշրջանի քրքումի առէջների էքստրակտը հակաօքսիդիչ ակտիվությամբ 25 անգամ գերազանցում է Իրանից բերված անալոգին: The antioxidant property of the ethyl acetate extract of saffron stigmas has been studied. It was established that the saffron extract growing in the Goris region of Armenia contained five times more antioxidant substances than those purchased from Iran. For the studied extracts the reaction rate constant (k7) RO˙2 + InH → ROOH + In˙, characterizing their antioxidant activity (AOA), was also measured. It was shown that the AOA of the saffron stigmas extract from the Goris region was 25 times greater than that of the Iranian analogue.

Հրատարակության վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիվը:

2017-10-10

Տեսակ:

Հոդված

Ձևաչափ:

pdf

Թվայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակի գտնվելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան