Object structure

Publication Details:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Date of publication:

2017

Volume:

70

Number:

4

ISSN:

0515-9628

Additional Information:

click here to follow the link

Title:

Динамика выделения аминокислот из нативного раствора культуральной жидкости микробиологического синтеза пролина при использовании метода образования оснований Шиффа в динамическом режиме

Other title:

Պրոլինի մանրէաբանական սինթեզի կուլտուրալ հեղուկի նատիվ լուծույթից ամինթթուների անջատման դինամիկան Շիֆի հիմքերի առաջացման մեթոդի կիրառման դեպքում; Dynamics of isolating amino acids from the native solution of culture liquid (Cl) of proline microbiological synthesis when using the method of Schiff bases formation

Creator:

Ж. Н. Сарибекян

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Subject:

Chemical technology

Uncontrolled Keywords:

Սարիբեկյան Ժ. Ն. ; Saribekyan Zh. N.

Coverage:

576-583

Abstract:

Исследованы процессы выделения отдельных аминокислот из нативного раствора культуральной жидкости (КЖ) микробиологического синтеза L-пролина при использовании метода, основанного на способности сопутствующих пролину первичных аминокислот в динамическом режиме образовывать свободные основания Шиффа с сорбированным на смоле АВ-17 с 50% насыщением двухзаряженными ионами 5-сульфосалицилового альдегида. Получены динамические кривые выхода отдельных аминокислот как на стадии образования оснований Шиффа сопутствующих аминокислот и выделения L-пролина, так и на стадии гидролиза шиффовых оснований и выделения сопутствующих аминокислот. Определены также оптимальные значения pH и температуры на стадии выделения L-пролина из нативного раствора КЖ. Հետազոտվել է L-պրոլինի մանրէաբանական սինթեզի կուլտուրալ հեղուկից ստացված նատիվ լուծույթից առանձին ամինաթթուների անջատման պրոցեսները դինամիկ պայմաններում 5-սուլֆոսալիցիլալդեհիդի երկլիցքավորված մասնիկներով 50% հագեցված AB-17 խեժի ալդեհիդային մնացորդների հետ պրոլինին ուղեկցող առաջնային ամինաթթուների կայուն ազատ Շիֆի հիմքեր առաջացնելու հատկությունների վրա հիմնված մեթոդի օգտագործման պարագայում: Ստացվել են առանձին ամինաթթուների անջատման դինամիկ կորերը ինչպես ուղեկցող ամինաթթուների Շիֆի հիմքերի առաջացման և պրոլինի անջատման փուլում, այնպես էլ Շիֆի հիմքերի հիդրոլիզի և ուղեկցող ամինաթթուների անջատման փուլում: Որոշվել են նաև միջավայրի pH-ի և ջերմաստիճանի օպտիմալ արժեքները մանրէաբանական սինթեզի կուլտուրալ հեղուկի նատիվ լուծույթից պրոլինի անջատման փուլում: The processes of isolating individual amino acids from the native solution of culture liquid (CL) of L-proline microbiological synthesis using the method based on the ability of proline concomitant primary amino acids to form in a dynamic mode free Schiff bases with aldehyde moieties of resin AB-17 with 50% saturation of double-charged particles of 5-sulfosalicylic aldehyde have been studied. Dynamic output curves of individual amino acids both at the stage of formation of Schiff bases of concomitant amino acids and L-proline isolation, and at the stage of hydrolysis of Schiff bases and isolation of concomitant amino acids were obtained. Optimal values of pH and temperature at the stage of L-proline isolation from the native solution of CL were also determined.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2017-10-10

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան