Object structure

Publication Details:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Journal or Publication Title:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Date of publication:

2016

Volume:

69

Number:

1-2

ISSN:

0515-9628

Additional Information:

click here to follow the link

Title:

Целесообразность определения содержания омега-3 ненасыщенных кислот в жирных маслах методом ЯМР 1H спектроскопии

Other title:

ՄՄՌ 1H սպեկտրոսկոպիայի մեթոդով ճարպայուղերում օմեգա-3 չհագեցած ճարպաթթուների բաղադրության որոշման նպատակահարմարությունը; Determination expediency of the omega-3 unsaturated acids in fatty oils by NMR 1H spectroscopy

Creator:

Г. С. Ананикян

Contributor(s):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Subject:

Analytic Chemistry

Uncontrolled Keywords:

Անանիկյան Հ. Ս. ; Ananikyan H. S.

Coverage:

177-180

Abstract:

Ուսումնասիրվել են Հայաստանում աճող 55 բույսերի սերմերից անջատված ճարպայուղերի ՄՄՌ 1H սպեկտրերը: Յուրաքանչյուր սպեկտրում տարբերակվել են ազդանիշների 8 խմբեր: Սպեկտրերից մի քանիսում ճարպայուղերի CH3 խմբերի ազդանիշների հատվածում նկատվել են օմեգա-3 թթուներին համապատասխանող ազդանշաններ տրիպլետի ձևով: Օգտագործելով ճարպայուղերի CH3 խմբերի ազդանիշների ինտեգրալ ինտենսիվությունները, որոշվել են օմեգա-3 ճարպաթթուների CH3 խմբերի տրիպլետների ինտեգրալ ինտենսիվությունները: Այնուհետև որոշվել է օմեգա-3 թթուների տոկոսը յուրաքանչյուր յուղում: Ընդունելով, որ ճարպայուղի գլիցիրինի 2 CH2 խմբերի ազդանշանները տեսականորեն համապատասխանում են 4 H-ի, իսկ CH3 խմբերի ազդանշանները` 9H-ի, հաշվարկվել է օմեգա-3 թթուների տոկոսը ամեն մի հետազոտվող յուղում: Այնուհետև համեմատելով ստացված տեսականորեն հաշվարկված և փորձնականորեն ստացված օմեգա-3 ճարպաթթուների տոկոսները յուղերում, որոշվել են փորձնական տվյալներով հաշվարկված օմեգա-3 ճարպաթթուների տոկոսների ճշտությունը: Հաշվարկների արդյունքում ցույց է տրված յուղերում օմեգա-3 ճարպաթթուների բաղադրության որոշման համար ՄՄՌ 1H հետազոտության օգտագործման նպատակահարմարությունը։ 1H NMR spectra of fatty oils obtained from seeds of 55 plants were investigated 8 groups of signals were indentified in all NMR spectra. Omega-3 fatty acids CH3 groups signals were noticed in some of the spectra as a triplet in the area of 0.85-1.05 p.p.m. (oil CH3 groups signals area). Integral intensities of omega-3 fatty acids CH3 groups signals were calculated by using integral intensities of oils all CH3 groups signals. Percents of omega-3 unsaturated fatty acids in each of the investigated oils were then calculated. Theoretical percents of omega-3 fatty acids in oils were calculated. For that it was assumed that the signals of 2 CH2 groups corresponds to 4H signal and the signals of 3CH3 group corresponds to 9H signal. The experimental and theoretical percents of omega-3 fatty acids calculations were compared, and the accuracy of omega-3 fatty acids percent in oil was determined.

Place of publishing:

Երևան

Publisher:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Date created:

2016-02-02

Type:

Հոդված

Format:

pdf

Digitization:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Location of original object:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան