Object structure

Հրապարակման մանրամասներ:

Հայաստանի քիմիական հանդեսը լույս է տեսնում 1957 թվականից տարին 4 անգամ։ 1957-1965թթ․ ամսագիրը կոչվել է «ՀՍՍՌ ԳԱ Տեղեկագիր։ Քիմիական գիտություններ», 1966-1994թթ․ վերանվանվել է «Հայաստանի քիմիական ամսագիր», իսկ 1995թ-ից առ այսօր՝ կոչվում է «Հայաստանի քիմիական հանդես»։

Ամսագրի կամ հրապարակման վերնագիր:

Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia

Հրապարակման ամսաթիւ:

2015

Հատոր:

68

Համար:

4

ISSN:

0515-9628

Լրացուցիչ տեղեկութիւն:

click here to follow the link

Վերնագիր:

Экстракты некоторых лекарственных растений как антиоксиданты

Այլ վերնագիր:

Որոշ դեղաբույսերի թուրմերը որպես հակաօքսիդիչներ; Extracts of some herbs as аntioxidants

Ստեղծողը:

Л. Р. Варданян

Աջակից(ներ):

Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)

Խորագիր:

Physical Chemistry

Չվերահսկուող բանալի բառեր:

Վարդանյան Լ. Ռ. ; Vardanyan L. R.

Ծածկոյթ:

486-495

Ամփոփում:

На примере модельной реакции инициированного окисления кумола кинетическим методом исследованы антиоксидантные свойства этилацетатных экстрактов листьев и плодов одиннадцати различных растений. Определены содержание антиоксидантных веществ в исследованных экстрактах и их антиоксидантная активность. Установлено, что из исследован-ных экстрактов наибольшее количество антиоксидантов содержится в экстрактах из листьев дуба черешчатого (0.96.10-4 моль/л в одном мг-е) и горечавки перекрестнолистной (0.97.10-4 моль/л). Наибольшую антиоксидантную активность проявляют экстракты из листьев горечавки перекрестнолистной (1.725.105 моль/л.с), мерингии бокоцветковой (1.331.105 моль/л.с) и головчатки альпийской (1.223.105 моль/л.с). Показано, что антиоксидантную активность проявляют также продукты окисления (QH) исходных антиоксидантов, находящихся в экстрактах. Կումոլի օքսիդացման մոդելային ռեակցիայի օրինակի վրա կինետիկ եղանակով հետազոտվել է տասնմեկ տարբեր բույսերի պտուղների ու տերևների էքստրակների հակաօքսիդիչ ակտիվությունը: Հետազոտված էքստրակտներում որոշվել են ինչպես հակաօքսիդիչ նյութերի քանակութունը, այնպես էլ դրանց հակաօքսիդիչ ակտիվությունը: Հաստատվել է, որ հետազոտված էքստրակտներից առավելագույն քանակությամբ հակաօքսիդիչներ պարունակվում են կաղնու (1 մգ-ում 0.96•10-4 մոլ/լ) и բոգու (0.97•10-4 մոլ/լ) տերևների էքստրակտները: Ամենամեծ հակաօքսիդիչ ակտիվություն են դրսևորում բոգու (1.725•105 մոլ/լ•վրկ), մերինգիա կողքածաղկայինի (1.331•10 5 մոլ/լ•վրկ) и զիվան մարգագետնայինի (1.223•10 5 մոլ/լ•վրկ) տերևների էքստրակտները: Ցույց է տրված, որ հակաօքսիդիչ ակտիվություն են ցուցաբերում նաև էքստրակտներում առկա ելային հակաօքսիդիչների օքսիդացման արգասիքները (QH): On the example of the model reaction of cumene initiated oxidation the antioxidant properties of the ethyl acetate extracts of leaves and fruits of eleven different plants are investigated by kinetic method. Both the content of the antioxidant substances in the studied extracts, and their antioxidant activity are defined. It is established that of the studied extracts the highest amount of antioxidants are contained in extracts of oak leaves (0.96•10-4 mol/l in one mg-е) and gentian (0.97•10-4 mol/l). The highest antioxidant activity extracts from the leaves of show gentian (1.7251•0 5 mol /l.s), blunt leaven sandwort (1.331.105 mol /l.s), and Cephalaria (1.223•10 5). It is shown that oxidation products (QH) of original antioxidants in the extracts also possess antioxidant activities.

Հրատարակութեան վայրը:

Երևան

Հրատարակիչ:

ՀՀ ԳԱԱ հրատ.

Ստեղծման ամսաթիւը:

2015-11-11

Տեսակ:

Հոդված

Ձեւաչափ:

pdf

Թուայնացում:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան

Բնօրինակին գտնուելու վայրը:

ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան