Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Additional Information:
Title:
Изучение кинетики и механизма реакции L-цистеина с диалкилсульфоксидами в водных растворах
Other title:
Creator:
З. Х. Папанян ; Ш. А. Маркарян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Պապանյան Զ. Խ. ; Մարգարյան Շ. Ա. ; Papanyan Z. Kh. ; Markarian Sh. A.
Coverage:
Abstract:
Методом ИК-спектроскопии изученa кинетика реакции L-цистеина с диметилсульфоксидом (ДМСО) и диэтилсульфоксидом (ДЭСО), рассчитаны константы скоростей реакции второго порядка. Также проведено качественное сравнение скоростей с дипропилсульфоксидом (ДПСО), диизопропил- сульфосидом (ДиПСО) и дибутилсульфоксидом (ДБСО), рассмотрен вероятный механизм реакции. Показано, что с удлинением углеводородной цепи диалкилсульфоксидов, и особенно при ее разветвлении, имеет место уменьшение реакционной способности к L-цистеину. ԻԿ սպեկտրոսկոպիայի մեթոդի կիրառմամբ ուսումնասիրվել է L-ցիստեինի փոխազդեցության կինետիկան դիմեթիլսուլֆօքսիդի և դիէթիլսուլֆօքսիդի հետ ջրային լուծույթներում, որոշվել են երկրորդ կարգի արագության հաստատունների արժեքները: Կատարվել է համեմատություն այլ դիալկիլսուլֆօքսիդների՝ դիպրոպիլսուլֆօքսիդ, դիիզոպրոպիլսուլֆօքսիդ, դիբուտիլսուլֆօքսիդ արագությունների հետ, քննարկվել է ռեակցիայի հնարավոր մեխանիզմը: Ցույց է տրվել, որ դիալկիլսուլֆօքսիդներում հագեցած ածխաջրածնային շղթայի երկարացումը, և հատկապես ճյուղավորումը, էականորեն փոքրացնում է L-ցիստեինի հանդեպ նրանց ռեակցիոնունակությունը: The kinetics of the reactions of L-cysteine with dimethylsulfoxide and diethylsulfoxide in aqueous solutions has been studied with the aid of IR spectroscopy; second order rate constants were determined. A comparison between these and other dialkylsulfoxides – dipropylsulfoxide, diisopropylsulfoxide and dibuthylsulfoxide has been performed. Also the mechanism of the reaction has been discussed. It has been shown, that with increase of the length of saturated hydrocarbon chains in dialkylsulfoxides the rate of the reaction with L-cysteine decreases significantly. This effect is more pronounced for dialkylsulfoxides with branched chains.
Place of publishing:
Երևան
Publisher:
Date created:
Type:
Format:
Digitization:
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան