Publication Details:
Journal or Publication Title:
Հայաստանի քիմիական հանդես =Chemical Journal of Armenia
Date of publication:
Volume:
Number:
ISSN:
Additional Information:
Title:
Other title:
Creator:
Г. Г. Дарбинян ; Ш. С. Закарян ; Г. Н. Шапошникова ; А. Г. Хачатрян
Contributor(s):
Պատ․ խմբ․՝ Ա․ Լ․ Մնջոյան (1957-1962) ; Գլխ․ խմբ․՝ Գ․ Տ․ Թադևոսյան (1962-1973) ; Մ․ Հ․ Ինճիկյան (1974-1976)
Subject:
Uncontrolled Keywords:
Դարբինյան Հ. Հ. ; Զաքարյան Շ. Ս. ; Շապոշնիկովա Գ. Ն. ; Խաչատրյան Հ. Գ. ; Darbinyan H. H. ; Zaqaryan Sh. S. ; Shaposhnikova G. N. ; Khachatryan H. G.
Coverage:
Abstract:
Методами потенциометрии и амперометрии изучено взаимодействие селена(IV) с ал-лилтиомочевиной. Выявлены оптимальные условия электродной и химической реакций на фонах соляной и серной кислот. Метод амперометрического титрования применен для определения микроколичеств селена в пищевой добавке «Cелен-ВЭЛ». Պոտենցիո- և ամպերաչափական տիտրման եղանակներով ուսումնասիրվել է սելեն(IV)-ի փոխազդեցությունը ալլիլթիոմիզանյութի հետ: Բացահայտվել են էլեկտրաքիմիական և քիմիական ռեակցիաների ընթացքի օպտիմալ պայմանները, ամպերաչափության հիմնական օրենքին ենթարկվելու սահմանները: Մշակվել է “Селен-ВЭЛ” սննդային հավելուկում սելեն(IV)-ի որոշման ամպերաչափական տիտրման եղանակ: An interaction of selenium(IV) with thiourea has been studied by means of potentiometry and amperometric titration methods. Optimal parameters for carrying electrode and chemical reactions have been revealed on the hydrochloric and sulfuric acids’ backgrounds. Amperometric titration method has been applied for determination of selenium(IV) micro-quantities in the «Cелен-ВЭЛ» food additive.
Place of publishing:
Երևան
Publisher:
Date created:
Type:
Format:
Digitization:
ՀՀ ԳԱԱ Հիմնարար գիտական գրադարան