Երևան քաղաքը պատրա՞ստ է ընդունելու մեծ թվով ռուսաստանաբնակների - Բարսեղյան, Արաքսյա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ռուս-ուկրաինական պատերազմի հետևանքով ՌԴ-ի դեմ կիրառվող պատժամիջոցները պատճառ են դարձել, որ մեծ թվով ռուսաստանաբնակներ ժամանեն Երևան: Հաշվի առնելով ՀՀ մայրաքաղաքում բնակչության և սոցիալ-տնտեսական կյանքի կենտրոնացման բարձր մակարդակը՝ ռուսաստանաբնակների մեծ ներհոսքը ոչ միայն կարող է սրել Երևանում առկա հիմնախնդիրները, այլև առաջացնել նորանոր դժվարություններ ու հարցեր: Հոդվածում բացահայտվել է, թե ինչու են ռուսաստանաբնակները նախընտրում ապրել կամ գործունեություն ծավալել հենց Երևանում, ինչպես նաև առաջարկվել է որոշ խնդիրներից խուսափելու նպատակով նրանց հոսքն ուղղել դեպի մարզեր: Большое количество россиян прибывает в Ереван в результате санкций, введенных против России в рамках российско-украинской войны. Учитывая уровень концентрации населения и социально-экономической жизни в Ереване, большой приток русских в столицу может способствовать обострению существующих проблем и возникновению новых. Соответственно, в этой статье показано, почему русские предпочитают селиться или работать в городе Ереван, выявлено, что их концентрация в городе уже привела к некоторым проблемам, и для предотвращения возникновения в дальнейшем новых проблем было предложено направить потоки россиян в регионы. A large number of Russians is arriving in Yerevan as a result of the sanctions imposed against Russia as part of the Russian-Ukrainian war. Given the level of concentration of population and socio-economic life in the city of Yerevan, a large influx of Russians into the capital may contribute to the exacerbation of existing problems and creation of the new ones. Accordingly, the paper shows why Russians prefer to settle or work in the city of Yerevan, reveals that their concentration in the city has already led to some problems, and to prevent new problems in the future, it was proposed to direct the flow of Russians to the regions.
Keywords: Տնտեսագիտություն

Երևան քաղաքի խոշորացումը` որպես բացասական երևույթ - Բարսեղյան, Արաքսյա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Երևանը ՀՀ ամենախոշոր քաղաքն է ինչպես բնակչության թվով, այնպես էլ առևտրատնտեսական և սոցիալ-մշակութային նշանակությամբ: Քաղաքի խոշորացումը թեպետ կարող է դիտվել որպես դրական երևույթ, սակայն դա ունի նաև իր բացասական կողմերը: Թե՛ բնակչության, թե՛ սոցիալ-տնտեսական կյանքի կենտրոնացման հետևանքով մայրաքաղաքում կուտակվել են մի շարք հիմնախնդիրներ: Սույն հոդվածում փորձ է արվել ուսումնասիրելու Երևանի սոցիալ-տնտեսական զարգացման ներկա իրավիճակը՝ դիտարկելով դա խոշորացման համատեքստում, ինչպես նաև պարզելու, թե քաղաքի խոշորացումն ինչ հիմնախնդիրներ է առաջացնում: Ереван - крупнейший город Армении как по численности населения, так и по экономическому и социально-культурному значению. Хотя расширение города можно рассматривать как положительное явление, у него есть и отрицательные стороны. В результате концентрации населения и социально-экономической жизни в столице Ереване накопилось ряд проблем. В данной статье предпринята попытка изучить текущее состояние социально-экономического развития города Еревана, рассматривая его в контексте расширения, чтобы выяснить, как расширение города приводит к возникновению проблем. Yerevan is the largest city in Armenia both in terms of population and economic, socio-cultural significance. Although the enlargement of the city can be seen as a positive phenomenon, it also has its negative sides. As a result of the concentration of population and socio-economic life, a number of problems have accumulated in the capital Yerevan. In this article, an attempt is made to study the current state of socio-economic development of the city of Yerevan, looking at it in the context of enlargement, to find out how the enlargement of the city leads to the emergence of problems.
Keywords: Տնտեսագիտություն