Komitas and the Ways of Development of Armenian Music (to the 150th anniversary of Komitas) - Asatryan, Anna (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կոմիտասը դարակազմիկ երևույթ է, հայ երաժշտական մշակույթի այն բացառիկ երախտավորը, որի մասին գրվել են և շարունակվում են գրվել աննախադեպ թվով հետազոտություններ, մենագրություններ, ատենախոսություններ, ժողովածուներ, հոդվածներ, հուշագրություններ և գեղարվեստական ստեղծագործություններ: Կոմիտասն իր ստեղծագործական ոչ երկարատև կյանքի ընթացքում ծավալեց բազմակողմանի ու արդյունաշատ գործունեություն՝ մեծապես կանխորոշելով հայ երաժշտական արվեստի զարգացման հետագա ուղիները: Творчество Комитаса во многом предопределило дальнейшие пути развития армянского музыкального искусства. Комитас – основатель армянской национальной школы классической музыки; опираясь на достижения своих предшественников и богатый мировой опыт, он создал национальный стиль армянской музыки, основанный на армянской народной песне. Комитас спас от забвения песню армянского крестьянина, сделал многоголосной армянскую народную песню и духовные мелодии, тем самым создав национальную полифонию.
Keywords: Literature of music