Մարի և Վիլհելմ Շպիքերներ. Հայոց ցեղասպանության ականատես գերմանացի հումանիստ ամուսինները - Մարտիրոսյան, Հայկ Մ. (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ հիմնադրամ)
Մարի և Վիլհելմ Շպիքերները Հայոց ցեղասպանության գերմանացի հումանիստ ականատեսներից են, ովքեր ձեռնամուխ են լինում մարդասիրական աշխատանքների՝ փորձելով օգնել հայ աքսորյալներին, որոշ դեպքերում՝ նաև փրկել նրանց։ During World War I, thousands of Germans were working and serving in the Ottoman Empire, and a part of them witnessed the Armenian Genocide. Mari and Wilhelm Spieckers were in the Ottoman Empire starting from the end of the 19th century, and in 1915 they were working in Aleppo. В годы Первой мировой войны в Османской империи работали и находились на военной службе тысячи немцев, часть которых стала свидетелями Геноцида армян. Мари и Вильгельм Шпикеры ещё с конца 19-го века находились в Османской империи, а в 1915 году они работали в Алеппо.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն