Сравнительный анализ афтершокового процесса Спитакского землетрясения по наблюдениям близких станций - В. Ю. Бурмин; А. М. Аветисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основе сейсмологических бюллетеней получено распределение гипоцентров афтершоков Спитакского землетрясения 1988 г. Показано, что помимо коровых афтершоков имеют место и мантийные афтершоки. Основная масса афтершоков Спитакского землетрясения расположена на глубинах от 0 до 90 км, есть отдельные события с глубиной до 150 км. Координаты гипоцентра основного толчка φ=40.867°северной широты и λ=44.199° восточной долготы, глубина очага H= 5.0 км. Սեյսմոլոգիական բյուլետենների տվյալների հիման վրա ստացվել է 1988 թվականի Սպիտակի երկրաշարժի հետցնցումների տարածական բաշխումը (հիպոկենտրոնի կոորդինատներ): Ցույց է տրվել, որ, ի թիվս կեղևային հետցնցումների, գոյություն ունեն նաև մանտիայում տեղի ունեցած հետցնցումներ: Սպիտակի երկրաշարժի հետցնցումների հիմնական մասսան տեղաբաշխված է 0-ից մինչև 90 կմ, ոչ թե 0-25 կմ խորության վրա: Կան առանձին երկրաշարժեր, որոնց խորությունը հասնում է մինչև 150 կմ-ի: Հիպոկենտրոնի կոորդինատները: ըստ մեր տվյալների հավասար են φ=40.867° λ=44.199°, H= 5.0 կմ-ի: On the basis of seismological bulletins the distribution of aftershock hypocentres of 1988 Spitak Earthquake is obtained. It is shown that besides crust aftershocks, mantle aftershocks are also observed. Most of the Spitak Earthquake aftershocks are situated in the depth of 0-90 km, certain cases are observed with the depth of 150 km. The coordinates of the hypocentre of the main shock are northern latitude φ=40.867°, and eastern longitude λ=44.199°, estimated depth is H= 5.0 km.
Keywords: Seismology; Science; Geology