Апоптоз и деградация ДНК: теория отражения физиологического состояния организма в деградированности ДНК - А. Р. Джербашьян; Л. П. Симонян; С. А. Торосян; С. С. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայտնաբերվել է ԴՆԹ-ի դեգրադացիայի երևույթը շիզոֆրենիայով հիվանդների լեյկոցիտներում և առնետների գլխուղեղում ու թիմուսում ծերության ժամանակ: Միջնուկլեոսոմային ֆրագմենտացիան՝ ապոպտոզը, դիտարկվում է ծերության ժամանակ թիմոցիտներում, երբ բջիջները ինկուբացնում ենք in vitro: ԴՆԹ դեգրադացիայի երևույթը օրգանսպեցիֆիկ է և արտահայտվում է տարբեր աստիճանով տարբեր պաթոլոգիաների ժամանակ: Ենթադրվում է, որ ԴՆԹ դեգրադացիայի երևույթը և դեգրադացված ԴՆԹ ֆրագմենտների նուկլեոտիդային հաջորդականությունները սպեցիֆիկ ձևով արտապատկերում են օրգանիզմի ֆիզիոլոգիական վիճակը: Այս ԴՆԹ ֆրագմենտների նուկլեոտիդային հաջորդականությունների որոշումը, էքսպրեսիայի հետազոտությունները կարող են հանդիսանալ բանալի տվյալ պաթոլոգիայի, ծերության, ուղեղի, հոգեկանի մոլեկուլային կենսաբանական մեխանիզմների հետազոտությունների համար, ԴՆԹ մակարդակով, որպես պատճառ: Ենթադրվում է նաև, որ ԴՆԹ ֆրագմենտները կարելի է օգտագործել որպես զոնդ ախտորոշման և վաղ ախտորոշման նպատակներով՝ հիվանդությունների կանխարգելման համար:
Keywords: Genetics; Science; Natural history