Древние корни строительной техники „мидис“ - Ф. И. Тер-Мартиросов; Л. Ш. Микаелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայաստանի միջնադարյան ճարտարապետությանը նվիրված աշխատություններում մեծ ուշադրություն է դարձվել միջնադարյան շինարվեստի առանձնահատուկ տեխնիկային՝ «մեդիս» կոչվող շարվածքին: Նրանում պատը բաղկացած է իրար զուգահեռ երկու քարե շարքերից, որոնց միայն արտաքին կողմերն են տաշված, և միջնորմային լիցքից՝ բաղկացած մանր քարերից և կրաբետոնից: Թեև հնում չեն եղել «մեդիսի» ուղղակի նախօրինակներ, սակայն գոյություն են ունեցել նույնատիպ շինարարական սկզբունքներ, որոնք զարգացել են ժամանակի ընթացքում և փոփոխվել նոր տեխնոլոգիաների ներդրման պայմաններում: Նմանատիպ՝ երկու շարք կոպտատաշ քարերից և խճի ու կավի լիցքից բաղկացած հիմնապատերի կառուցման սկզբունքը լայնորեն կիրառվել է ուրարտացիների կողմից մ.թ.ա. I հազ. առաջին կեսին: Եռաշերտ շարվածքը պահպանվել է Հայաստանում նաև աքեմենյան գերիշխանության շրջանում՝ մ.թ.ա. V-IV դդ., ապա շարունակել է կիրառվել անտիկ կառույցներում:
Keywords: Auxiliary Sciences of History; CC Archaeology; N Fine Arts; NA Architecture