Архив Уинстона Черчилля об Андранике Озаняне - Г. Г. Махмурян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Քեմբրիջի քոլեջում զետեղված՝ Ու. Չերչիլի արխիվը վկայություն է պարունակում ռազմական նախարարի քարտուղար Ա. Սինկլերի՝ զորավար Անդրանիկի հետ հանդիպման մասին։ Այն տեղի է ունեցել 1919 թ. օգոստոսի 23-ին, Լոնդոնում, վերոհիշյալ նախարարությունում։ 1919 թ. օգոստոսի 23-ի հանդիպումը անմիջական դրական արդյունք չի տվել, ու հայերին ինքնապաշտպանության միջոցներ տալու մասին վեճերը տևել են մինչև 1920 թ. հունիսը։ Զենքը առաքվել է բրիտանական զորքերի հեռանալուց ու բանակցություններից մեկ տարի ուշ, և դրա լայնածավալ կիրառումը իրականություն է դարձել արդեն առանց Ա. Օզանյանի, Հ. Բագրատունու և Ա. Խատիսյանի՝ որպես վարչապետի մասնակցության:
Keywords: Auxiliary Sciences of History; Archives; Diplomatics; Archives; Seals; History; D History