Համայն հայության նվիրատվությունները «կորուսյալ» Արցախին… - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
2020 թվականի 44-օրյա պատերազմի և դրան հաջորդած հարձակողական գործողությունների հետևանքով բռնի կերպով հայաթափված Արցախում մնացած նյութական ռեսուրսների մի մասն են կազմում նաև տարածաշրջանում կատարված կապիտալ ներդրումները: Մասնավորապես՝ «Հայաստան» համահայկական հիմնադրամի դրամահավաք արշավների ընթացքում աշխարհասփյուռ հայության հանգանակած միջոցներից զգալի ներդրումներ են կատարվել Արցախի տարբեր շրջանների ենթակառուցվածքներում, համայնքային զարգացման, կրթության, առողջապահության, մշակույթի և այլ ոլորտներում: Հոդվածում գույքագրվել և ներկայացվել են «Հայաստան » համահայկական հիմնադրամի ֆինանսավորմամբ 1992-ից մինչև հայտնի ողբերգական դեպքերն Արցախում իրականացված ներդրումային ծրագրերը: Սա ընդամենը մեր համեստ փորձն է նպաստելու արցախահայության իրավունքների պաշտպանությանը և վնասների փոխհատուցման համար հիմքերի ձևավորմանը: В результате 44-дневной войны 2020 года и последующих агрессивных действий в насильственно обезлюдевшем Арцахе в числе материальных ресурсов остались и капитальные вложения, осуществленные в регионе. В частности, в ходе кампаний по сбору средств Всеармянского фонда «Айастан» из средств, собранных армянами со всего мира, были осуществлены значительные инвестиции в инфраструктуру различных регионов Арцаха, развитие общин, образование, здравоохранение, культуру и другие сферы. В статье инвентаризированы и представлены инвестиционные программы, реализованные в Арцахе с 1992 года до известных трагических событий при финансировании Всеармянского фонда «Айастан». Это всего лишь наша скромная попытка внести свой вклад в защиту прав арцахских армян и формирование оснований для возмещения ущерба. As a result of the 44-day war of 2020 and the subsequent aggressive actions, the capital investments made in the region are part of the remaining material resources in forcibly depopulated Artsakh. In particular, during the fundraising campaigns of the Hayastan All-Armenian Fund, significant investments were made from the funds collected by Armenians from all over the world in the infrastructures of various regions of Artsakh, covering community development, education, health care, culture and other fields. The paper inventoried and presented the investment programs implemented in Artsakh from 1992 until the recent tragic events all funded by Hayastan All-Armenian Fund. This is our modest attempt to contribute to the protection of the rights of Artsakh Armenians and the formation of grounds for future compensation claims for damages incurred.
Keywords: Սփյուռք; Հայաստան