Մանկագրությունը Հ. Ղուկասյանի ստեղծագործության համատեքստում - Ստեփանյան, Անուշ
Հոդվածում ներկայացված են Հ. Ղուկասյանի մանկապատանեկան գործերը, որոնցում պատկերված է նախքան 2-րդ համաշխարհային պատերազմն ընկած ժամանակահատվածի Իրանի կյանքի հետամնացությունը, որնի իր կնիքն առավել երևացող դրոշմն էր դրել աշխատավոր ընչազուրկ խավի վրա: Հատուկ ձևով ներկայացված է անապաստան երեխաների դառն ու դաժան ճակատագիրը: Այս պատկերները հակադրվել են խորհրդային կարգերում որբ երեխաների նկատմամբ հոգատար վերաբերմունքի իրողությանը, որը գրողի ապրած հետպատերազմական շրջանի խորհրդային գրականության գաղափարական պահանջն էր: В статье представлены произведения Ов. Гукасяна для детей и подростков, в которых описана отсталость жизни в Иране в период до Второй мировой воны, что наиболее явно оставило свой след на обездоленном слое общества. Представлена горькая и жестокая жизнь беспризорных детей. Эти картины сопоставлены с заботливым отношением к детям-сиротам в советской действительности, что являлось идейным требованием советской литературы в годы жизни писателя. The article presents H. Ghukasyan's works for children and teenagers , in which depicts the blackwardness life in Iran before the Second World War, which put his stamp on the labour-poor stratum. In a special way presented hard and cruel fate of the homeless children. These images were opposed in the reality to the careful attitude for orphans in Soviet times, which was the ideological requirment of the Soviet literature in the post war period of the writer.
Keywords: Գրականագիտություն