Ռուսական դրամատուրգիայի դրսևորումները արդի հայ թատրոնում - Աթանեսյան, Աշխեն (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ռուս դրամատուրգիան հայ թատերախմբերի խաղացանկում ներառվել է հայ պրոֆեսիոնալ թատրոնի սկզբնավորման օրից։ Դրա տարածմանը նպաստել են մոսկովյան կամ պետերբուրգյան թատերական կրթօջախներում ուսումնառած առաջատար հայ թատերական գործիչները, ովքեր վերադառնալով այնտեղից զբաղվել են թատերախմբեր հավաքելու և բեմադրական աշխատանքների կազմակերպման գործով։ Հետագայում այն ավելի արմատանալով կազմել է հայկական թատրոնների խաղացանկի անբաժանելի մասը։ Արդի հայ թատրոնների խաղացանկերն ուսումնասիրելիս ռուս գրականության ինչպես դասական, այնպես էլ ժամանակակից նմուշների պակաս չտեսանք: Ավելին՝ այսօր հայ երիտասարդ թատերական գործիչներին ակնհայտորեն այդ երկրի նորագույն գրականության գեղագիտության կրողները կարելի է համարել։ Русская драматургия была включена в репертуар армянских театральных коллективов с момента зарождения армянского профессионального театра. Ее распространению способствовали ведущие армянские театральные деятели, получившие образование в московских или петербургских театральных училищах. Вернувшись, они занялись созданием театральных коллективов и организацией сценических работ. Со временем русские пьесы стали неотъемлемой частью репертуара армянских театров. Изучая репертуар современных армянских театров, мы не увидели недостатка в классических или современных образцах русской драматургии. Более того, нынешних молодых армянских театральных деятелей можно считать носителями новейшей российской литературной эстетики. Russian drama has been included in the repertoire of Armenian theater groups since the birth of the Armenian professional theater. Its spread was facilitated by the leading Armenian theater figures who had studied at the Moscow or St. Petersburg theater schools. On their return, they engaged in the creation of theater groups and organization of stage work. Over time, Russian plays became an integral part of the repertoire of Armenian theaters. When studying the repertoire of the Armenian theaters of today, we saw no shortage of either classical or modern Russian plays. Moreover, the present-day young Armenian theater workers can be considered bearers of the latest literary aesthetics of Russia.
Keywords: Թատերագիտություն