Քարտեզագիտության և քարտեզագրության զարգացման ընթացքը Հայաստանի Հանրապետությունում և դրանց ժամանակակից հիմնախնդիրները - Կարապետյան, Գ. Մ.; Կարապետյան, Ա. Գ. (Մանկավարժ հրատ․)
Քարտեզագրական հրապարակումների վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ չնայած գործնական քարտեզագրության զարգացմանն ու զգալի կատարելագործմանը, այնուհանդերձ, քարտեզագիտական տեսական, հատկապես, քարտեզագրական ստեղծագործության մեթոդական բազմաթիվ հարցեր ու հիմնախնդիրներ դեռևս անհրաժեշտ գիտական մակարդակներով չեն մշակված: Դա վերաբերվում է հատկապես քարտեզագիտական այնպիսի առանցքային հիմնախնդիրներին, ինչպիսիք են տարբեր բնույթի ու բովանդակության քարտեզների քարտեզագրական հիմքերի պատրաստման, դրանց մասնագիտական բովանդակության տարրերի մշակման, քարտեզագրական պատկերումների եղանակների ընտրության, քարտեզների վերին և ստորին ՛՛ցենզերի,, որոշման, համալիրային քարտեզների ֆոնային ձևավորումների մշակման, դրանց կոմպանովկային և այլն: Այդ հիմնախնդիրների հետազոտությունների և վերլուծության հիման վրա սույն հոդվածում բացահայտվել ու հստակեցվել են քարտեզագրական ժամանակակից մի քանի կարևոր հասկացությունները: Գիտականորեն հիմնավորվել է դրանց գործնական-կիրառական նշանակությունը: Государственный стандарт картографических терминов называет картографией область науки, техники и производства, охватывающую изучение, создание и использование картографических произведений. Это наука об отображении и исследовании явлений природы и общества, их размещения, свойств взяимосвязей и изменений во временни - посредством картографических изображений как обзорно - знаковых простраственных моделей. Однако методы составления многих карт еще недостаточно освещены в картографической литературе вообще, и в РА в частности. Но все же, не разработанными остаются вопросы увязки и обработки картографических источников, технологии составления спецсодержения, построения и обобщения легенды в соответствии с масштабами и назначением карт, методы их генерализации и т. д. Считаем необходимым создание картографического координационного совета для усовершенствования и систематизации картографических произведений. By the state standards of cartographical terms the cartography is the scientific, technological production, which is the study, creation and use of maps. This is the science of displaying and study of natural phenomena and society: their placement, interconnection properties and changes in time: by means of cartographic images as spatial surveillance - symbolic models.However, methods of preparation of many cards still not covered in the cartographic literature in general and in the RA in particular. Questions remain unlit linking and processing of sources, preparation of special technology - it contained, construction and generalization of the legend in accordance with the scope and purpose of the map, the methods of generalization etc. This article discusses these problems in RA over the past 50-60 years.
Keywords: Քարտեզագիտություն