The Problem of Motion in Microworld (A Transformational Analysis) - Gevorgyan, Mariam («Տիգրան Մեծ» հրատ․)
Transformational logic can be very helpful for correcting the meaning and use of the concepts of space, time, and motion. The need of such research is especially acute when researching the phenomena of the microworld since one can’t use here such basic concepts as the inner special structure of microobjects and the concept of trajectory of elementary particles that compose them. In this regard it should be useful to suggest a new interpretation for the principles of complementarity and corresponddens in the light of the most recent discoveries in the physics of elementary particles as well as in the light of the transformational logic. Փոխակերպական վերլուծությունը կարող է նպաստել տարածության, ժամանակի և շարժման կատեգորիաների բովանդակության ճշգրտմանը և նրանց միանշանակ օգտագործմանը: Այդպիսի հետազոտության կարիքը հատկապես զգացվում է միկրոաշխարհի երևույթների ուսումնասիրության ոլորտում, քանի որ այստեղ կիրառելի չեն այնպիսի հիմնային կատեգորիաներ, որպիսիք են համակարգի տարածական ներքին կառուցվածքը և միկրոաշխարհի օբյեկտների կազմի մեջ մտնող տարրական մասնիկների շարժման ուղեծիրը: Այս առթիվ նպատակահարմար է նաև տարրական մասնիկների ոլորտում ստացված նորագույն արդյունքների և փոխակերպական տրամաբանության լույսի ներքո նորովի լուսաբանել արդեն դասական դարձած լրացչության և համապատասխանության սկզբունքները:
Keywords: Philosophy; Physics