Արշիլ Գորկու կյանքը Միացյալ Նահանգներում. ինքնության որոնման դժվարին ճանապարհը - Հարությունյան Լյուդմիլա; Դայան, Հռիփսիմե
Հոդվածում հայազգի մեծ նկարիչ Արշիլ Գորկու կյանքն ու կայացումը ԱՄՆ-ում, նրա ինքնության որոնումը դիտարկվում է սիմվոլիկ ինտերակցիոնիմի` սոցիոլոգիական տեսության ավանդույթների շրջանակներում՝ նրա ու իր ժամանակակիցների կողմից թողած հարուստ փաստագրական նյութի վերլուծության հիման վրա։ Արվեստագետի ինքնության էության իմաստավորման բանալին իր իսկ խոստովանությունն է՝ որպես «Արարատի զավակ», կորցրած Հայրենիքի պատկերների ու գույների արժեքները կրող արվեստագետ (Վան, Խորգոմ): Ինքնության որոնման դժվարին ճանապարհի վերլուծությունը պարզաբանում է, որ Արշիլ Գորկին, չնայած 20-րդ դարի սկզբին առկա ամերիկյան ռասիստական քաղաքականության ու իրականության հետեվանք սոցիալ-մշակութային խնդիրներին, հավատարիմ մնաց ինքն իրեն և իր նպատակին. իր ստեղծագործություններում կարողացավ պահպանել կորցրած Հայրենիքի պատկերը: Նա իր վրձնով վերստեղծեց Արևմտյան Հայաստանի պատկերը, չդավաճանեց իր ազգային ինքնությանը, այլ հավատարիմ մնալով ժառանգական սկզբունքներին՝ կարողացավ դառնալ «Հզոր՝ ինչպես հսկա, քնքուշ՝ ինչպես մանուկ»: Արշիլ Գորկին իր արվեստով կարողացավ հասնել այն ազատությանը, որին ձգտում էր:
Keywords: Հումանիտար հետազոտություններ