The Role Of Music In “Shahnameh” - Asghar Janabi Vahab (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ferdowsi’s Shahnameh is one of the world literary masterpieces. It is a voluminous epic poem which reflects the legendary history and cultural values of ancient Persia from the creation of the world to the establishment of Islam in the 7th century. Shahnameh is a valuable collection of epic narratives, with an account of historical and mythical events held by centuries’ long tradition; it has played an important role in identity formation of Iranian people. In addition to Persian literature Shahnameh can be referred to other fields as well, namely music, one of the most interesting aspects of which is the consideration of musical instruments and their implementation in various contexts. The present paper traces the relationship between Iranian poetry and music in Ferdowsi’s Shahnameh. Musical instruments mentioned in epic along with some verses of the poem concerning music will be also discussed in view of their artistic and aesthetic expressiveness. Another feature of the epic text is the eloquent rhyming of the words and the rhythm, which strengthens the musicality of the poetry. Using musical instruments, musical terms, depicting musicians and melodies performed, Ferdowsi creates an atmosphere of desired emotions. Ֆիրդուսու «Շահնամեն» համաշխարհային գրականության ամենանշանակալի հուշարձաններից մեկն է: Այս լայնածավալ էպոսում արտացոլված են Հին Պարսկաստանի լեգենդար պատմությունն ու մշակութային արժեքները աշխարհի ստեղծումից մինչև իսլամի հաստատումը 7-րդ դարում: «Շահնամեն» էպիկական ասքերի մի արժեքավոր հավաքածու է, որում ներառված և դարերի ավանդույթով պահպանված առասպելական ու պատմական իրողությունները նպաստել են իրանական ժողովրդի ազգային ինքնության ձևավորմանը: Բացի գրականությունից «Շահնամեն» կարելի է առնչել նաև այլ ոլորտների, մասնավորապես, երաժշտությանը, որի ուսումնասիրության ամենահետաքրքիր տարրերից են երաժշտական գործիքներն ու դրանց տարաբնույթ կիրառությունները էպիկական երկի տարբեր համատեքստերում: Հոդվածում քննության են առնված իրանական բանաստեղծության և երաժշտության փոխհարաբերության հարցերը` էպոսում հիշատակված նվագարանների, ինչպես նաև երաժշտական տերմիններ ու երևույթներ պարունակող բանաստեղծական դրվագների գեղարվեստական, գեղագիտական արտահայտչականության դիտակետից: «Шахнаме» Фирдоуси – один из выдающихся памятников мировой литературы. В этой монументальной эпопее отражена легендарная история и культурные ценности древней Персии от сотворения мира до установления ислама в VII веке. «Шахнаме» – ценный свод эпических сказаний, отражающих мифические и исторические события, сохранившиеся многовековой традицией. Эпос сыграл важную роль в формировании национальной идентичности иранского народа. Помимо персидской литературы «Шахнаме» можно отнести и к другим областям, в частности к музыке, одним из наиболее интересных аспектов которой является рассмотрение музыкальных инструментов и их применение в различных контекстах эпического нарратива. В настоящей статье прослеживается взаимосвязь иранской поэзии и музыки в «Шахнаме» Фирдоуси. Музыкальные инструменты, упомянутые в эпосе, а также стихотворные фрагменты, относящиеся к музыке, освещаются с точки зрения их художественно-эстетической выразительности. Еще одна особенность эпического текста, усиливающая музыкальность поэзии – красноречивая рифмовка слов и ритм. Используя музыкальные инструменты, музыкальные термины, изображая музыкантов и описывая мелодии, Фирдоуси создает искомую атмосферу эмоциональных переживаний.
Keywords: Musicology