Բնագիտական հիմնախնդիրները Հովհան Որոտնեցու իմաստասիրական հայեցակարգում - Մինասյան, Անուշ (Եվրոպրինտ)
Տարրերի մասին ուսմունքը և բնագիտական պատկերացումները Հովհան Որոտնեցու (1315-1388) իմաստասիրական հայեցակարգի կարևոր բաղկացուցիչներն են: Տարրերի փոխհարաբերությունները քննելիս միջնադարյան հայ մտածողը ցուցաբերում է ճկուն, դիալեկտիկական մոտեցում. տարրերից յուրաքանչյուրը ոչ բացահայտ ձևով իր մեջ կրում է մնացած երեքը, տարրերը որոշակի պայմաններում փոխակերպվում են մեկը մյուսին, լինելով միմյանց հակադիր` տարրերը միաժամանակ նաև միասնական են: Հիմք ընդունելով աշխարհի աստվածային արարչագործության և նախախնամության, ֆիզիկական աշխարհի օրինաչափություններին վերաբերող աստվածաշնչական պատկերացումները` Որոտնեցին դրանք մեկնաբանում է ռացիոնալ դիտարկման և իմաստասիրական գոյաբանության դիտանկյունից: Учение об элементах и естественно-научные представления являются важными компонентами философской концепции Иоанна Воротнеци (1315-1388). При рассмотрении взаимосвязей четырех стихий средневековый армянский мыслитель проявляет гибкий, диалектический подход: каждая из них имплицитно несет в себе три другие, в определенных условиях элементы преобразуются один в другой, будучи противоположными друг другу, они одновременно едины. Беря за основу библейские догматы божественного творения и провидения, а также представления, касающиеся закономерностей физического мира, Воротнеци интерпретирует их с точки зрения рационального наблюдения и философской онтологии. The doctrine of the elements and natural science representations are important components of the philosophical concept of Hovhan Vorotnetsi (1315-1388). Considering the interconnections of the four elements, the medieval Armenian thinker takes a flexible, dialectical approach: each of them implicitly carries the other three, under certain conditions the elements are transformed one into another, being opposite to each other, they are simultaneously one whole. Taking as a basis the biblical dogmas of divine creation and providence, as well as the ideas regarding the principles of the physical world, Vorotnetsy interprets them from the point of rational observation and philosophical ontology.
Keywords: Փիլիսոփայություն