Электромагнитные векторные монохроматические дифракционные поля и поля зарядов в средах - Балян, М. К.
Рассмотрены монохроматические электромагнитные поля в произвольным образом выбранном объеме как в однородных, так и в неоднородных средах. Получены формулы для полей с применением векторной функции Грина среды. Найдены две формы векторной функции Грина в однородных средах. Получены векторные формулы Кирхгофа и Кирхгофа–Котлера для задачи дифракции на отверстии в непрозрачном экране. Вследствие применения векторной функции Грина формула Кирхгофа–Котлера получена непосредственно, без обычно применяемых предположений. Ինչպես անհամասեռ, այնպես էլ համասեռ միջավայրերում կամայականորեն ընտրված ծավալում դիտարկվում են մեներանգ էլեկտրամագնիսական դաշտերը: Ընտրված ծավալում դաշտերի համար ստացվել են բանաձևեր օգտագործելով միջավայրի վեկտորական Գրինի ֆունկցիան: Համասեռ միջավայրերի համար գտնվել են վեկտորական Գրինի ֆունկցիայի երկու ձևեր: Ստացվել են Կիրխհոֆի և Կիրխհոֆ- Կոտլերի վեկտորական բանաձևերն անթափանց էկրանում անցքի վրա դիֆրակցիայի խնդրի համար: Վեկտորական Գրինի ֆունկցիայի կիրառման շնորհիվ Կիրխհոֆ-Կոտլերի բանաձն ստացվում է ուղղակիորեն, առանց սովորաբար արվող ենթադրությունների։ Monochromatic electromagnetic fields are considered inside an arbitrarily chosen volume both in inhomogeneous and in homogeneous media. Formulas for the fields in the selected volume are obtained using the vector Green's function of the medium. For homogeneous media, two forms of the vector Green's function are found. The Kirchhoff and Kirchhoff-Kottler vector formulas for the problem of diffraction by an aperture in an opaque screen are obtained․ Due to the use of the vector Green's function, the Kirchhoff-Kottler formula is obtained directly, without using the usual assumptions.
Keywords: Рентгенооптика