Ստեփան Զորյանի մանկապատանեկան արձակը - Աղասարյան, Անահիտ; Մարտիրոսյան, Արմինե
Մանուկներին հասցեագրված ստեղծագործություններ գրելու համար գրողի տաղանդն ու վարպետությունն անհրաժեշտ, բայց դեռևս ոչ բավարար պայման է: Գրողը պետք է կարողանա զրուցել իր մանուկ ընթերցողի հետ, թափանցել նրա ներաշխարհը: Եվ պատահական չէ, որ ոչ բոլոր գրողներին է, անգամ մեծատաղանդ, հաջողվում գրել մանուկների համար, հանդես գալ ոչ թե խորհրդատուի, այլ զրուցընկերոջ դերում: Ստեփան Զորյանը նորագույն շրջանի հայ մանկագրության ճանաչված ներկայացուցիչներից մեկն է: Նրա գրական ժառանգության մեջ մանուկներին և պատանիներին հասցեագրված ստեղծագործությունները թեպետ մեծ տեղ չեն զբաղեցնում, բայց աչքի են ընկնում իրենց ճանաչողական և դաստիարակչական նշանակությամբ: Իր բնասիրական և կենդանագրական (անիմալիստական) մանրապատումներում, որոնց վրա զգացվում է Հովհաննես Թումանյանի շունչը, հեղինակը մանուկների առաջ բացում է մի հետաքրքիր աշխարհ՝ իր գաղտնիքներով ու գեղեցկությամբ: Մեր նպատակն է հոդվածում բացահայտել Ստ. Զորյանի մանկապատանեկան ստեղծագործությունների դաստիարակչական ու ճանաչողական, մատաղ սերնդի համար դրանց կարևոր նշանակությունը: Писательский талант и умение – необходимое, но недостаточное условие для написания произведений для детей. Писатель должен уметь разговаривать со своим ребенком-читателем, проникать в его внутренний мир. И не случайно не всем писателям, даже талантливым, удается писать для детей, выступать не консультантом, а компаньоном. Степан Зорян – один из известных представителей современной армянской детской литературы. В его литературном наследии произведения, адресованные детям и подросткам, хотя и не занимают большого места, но выделяются своей познавательно-воспитательной значимостью. В своих натуралистических и анималистических произведениях, в которых чувствуется влияние Ованеса Туманяна, автор открывает детям интересный мир с его тайнами и красотой. Наша цель в статье раскрыть воспитательная и познавательная значимость произведений Ст. Зоряна, их значение для молодого поколения. Writing talent and skill is a necessary but not sufficient condition for writing works for children. The writer must be able to talk to his child reader, to penetrate his inner world. And it is not by chance that not all writers, even talented ones, manage to write for children, to act not as a consultant, but as a companion. Stepan Zoryan is one of the well-known representatives of modern Armenian children's literature. In his literary heritage, the works addressed to children and teenagers, although they do not occupy a large place, but stand out for their cognitive-educational significance. In his naturalistic-animalistic (animalistic) details, on which Hovhannes Tumanyan's breath is felt, the author opens an interesting world to children with its secrets and beauty. Our goal in the article is to reveal St. The important significance of Zoryan's children's educational and cognitive works for the young generation.
Keywords: Գրականագիտություն