Քսերոֆիլ բույսերի տարածվածությունն Արցախում - Հակոբյան, Արմիդա
Արցախի տարածքում քսերոֆիլ բուսականությանը կարելի է հանդիպել կիսանապատներում, տափաստաններում, լեռնատափաստաններում և չորասեր նոսր անտառներում: Այդ տարածքները առավելապես կրում են մարդածին գործոնի ազդեցությունը, խիստ ծանրաբեռնված են, հանդիսանում են արոտավայրեր և խոտհարքներ: Հաշվի առնելով, որ վերջին մի քանի տասնամյակներում բնության վրա մարդածին ազդեցությունը ուժեղանում է, ինչը, ի վերջո, հանգեցնում է կենսաբանական բազմազանության ոչնչացմանը, տարածաշրջանային բուսական աշխարհի ամենավաղ հնարավոր գույքագրումը և դրանց բնապահպանական, կենսաբանական, աշխարհագրական և այլ առանձնահատկությունների ուսումնասիրությունը կարևոր դեր է խաղում շրջակա միջավայրի իրազեկման ներկա փուլում: Մեր կողմից արձանագրվել է Արցախում տարածված քսերոֆիլ բուսականության մոտ յոթ տասնյակ բուսատեսակներ: Հոդվածում ներկայացված է քսերոֆիլ բուսականության տեսակային կազմը և տարածման արեալները: На территории Арцаха ксерофильная растительность встречается в полупустынях, степях, горных степях и засушливых редких лесах. На эти районы больше всего влияют антропогенные факторы, они очень нагружены и являются пастбищами и лугами. Учитывая, что воздействие человека на природу в последние десятилетия усилилось, что в конечном итоге приводит к исчезновению биоразнообразия, скорейшая возможная инвентаризация региональной флоры и изучение их экологических, биологических, географических и других особенностей играют важную роль в осознании экологических проблем на текущем этапе. Мы зафиксировали около семи десятков видов ксерофильной растительности в Арцахе. В статье представлены таксоны ксерофильной растительности и ареалы распространения. In the territory of Artsakh, xerophilic vegetation can be found in semi-deserts, steppes, mountain steppes and arid sparse forests. These areas are mostly affected by man-made factors, are very congested and are pastures and grasslands. Given that the human impact on nature has intensified in recent decades, which ultimately leads to the extinction of biodiversity, the earliest possible inventory of the regional flora and the study of their ecological, biological, geographical and other features play an important role in environmental awareness at the current stage. We have recorded about sevеnty dozen species of xerophilic vegetation in Artsakh. The article presents the type of xerophilic vegetation and the distribution areas.
Keywords: Բուսաբանություն