Ղարաբաղը՝ Ռուսական կայսրության անդրկովկասյան վարչաքաղաքականության համատեքստում 1813-1917 թթ. - Բաղդասարյան, Նելլի (Լիմուշ հրատ.)
1813-1917 թթ. Ղարաբաղը գտնվում էր ռուսական կայսրության տիրապետության տակ: Ղարաբաղի նկատմամբ իրականացված վարչաքաղաքականության լուսաբանումը կարևոր է` հետգյուլիստանյան ժամանակաշրջանը գնահատելու և պատմական պատգամների իմաստով: Հոդվածում ներկայացվել է Ռուսաստանի կողմից իրականացված վարչաքաղաքականությունը, առանձնացվել են հետևյալ փուլերը. 1813-1822 թթ. ՝ փորձարարության 1822-1840 թթ. իշխանության կենտրոնացման, 19-րդ դարի 40- 60-ական թթ. քաղաքացիական կարգի մուտքագրման, 1867-1917 թթ. երկրամասի վերջնական տարրալուծման պատմաշրջանները: В 1813 – 1917 гг. Карабах находился под господством Российской империи. Освещение административной политики, проводимой в Карабахе, является важным при оценивании послегюлистанского периода и с точки зрения заповедей истории. В статье представлена административная политика, проводимая Россией, выделены следующие этапы: предварительный этап – 1813-1822 гг., этап централизации власти – 1822-1840 гг., этап введения гражданского строя – 40-60 гг. XIX в., этап окончательного разложения области – 1867-1917 гг. During 1813-1917 Karabakh was under the domination of the Russian Empire. Coverage of the administrative policy held in Karabakh is essential while estimating the after-Gulistan period from the viewpoint of historical commandments. The article presents the administrative policy pursued by Russia. The following stages are singled out: the preliminary stage - 1813-1822, the stage of power centralization - 1822-1840, the stage of civil order initiation - 1840-1860, the stage of the final decomposition of the region - 1867-1917.
Keywords: Վարչաքաղաքականություն; Քաղաքականություն