ԱՀ բնակավայրերի և բնակչության ձևավորման պատմաաշխարհագրական առանձնահատկությունները - Գրիգորյան, Անահիտ
Հոդվածում ներկայացված է Արցախի բնակավայրերի և բնակչության պատմական ակունքները: Արդի ժամանակաշրջանում Արցախի տարածքի բնակչության վերաբերյալ պատմաաշխարհագրական մեկնաբանումները հրատապ խնդիրներից են, քանի որ Ադրբեջանը պատմությունը աղավաղում է այն ներկայացնելով որպես ադրբեջանական տարածք:Արցախը հանդիսանալով պատմական Հայաստանի տասներորրդ նահանգ, կարողացել է որպես հայկական տարածք իր գոյությունը պահել է, չփոխելով իր բնակչության էթնիկ պատկերը: Լուսաբանված է Արցախի վարչատարածքային բաժանման առանձնահատկությունները, բնակչության թվաքանակի փոփոխությունները և 2020թ. պատերազմից հանրապետության կրած տարածքային և մարդկային կորուստները: В статье представлено историческое происхождение поселений и населения Арцаха. Историко-географические интерпретации населения Арцаха являются актуальными проблемами в наше время, потому что Азербайджан искажает историю, представляя его как территорию Азербайджана. Арцах, будучи десятой провинцией исторической Армении, сумел сохранить свое существование как территория Армении, не меняя этнический облик его населения. объясняется Арцах особенности административно- территориального деления, изменения населения и 2020 г. территориальные и человеческие потери, понесенные республикой в результате войны. The article presents the historical origins of the settlements and population of Artsakh. Historical-geographical interpretations of the population of Artsakh are urgent problems in modern times, because Azerbaijan distorts history by presenting it as an Azerbaijani territory. Artsakh, being the tenth province of historical Armenia, has managed to maintain its existence as an Armenian territory without changing the ethnic image of its population. Artsakh is explained features of administrative territorial division, population changes and 2020 the territorial and human losses suffered by the republic from the war․
Keywords: Տնտեսական աշխարհագրություն; Արցախի Հանրապետություն