Ակոսակոճավոր ցանող ապարատի կառուցվածքի կատարելագորմանընթացք - Պետրոսյան, Դ. Պ.; Ռաֆայելյան, Ս. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում կարևորվում է մեր կողմից մշակված ունիվերսալ ակոսակոճավոր սերմնահան ապարատի կատարելագործումը, ինչը կարող է ապահովել բազմատեսակ մշակաբույսերի սերմերի բարձրորակ ցանք, սերմացուի խնայողություն, ցածր ինքնարժեք, ագրեգատի տարեկան ծանրաբեռնվածության աճ և շահագործական ծախքերի կրճատում: Հետագա կառուցվածքային կատարելագործումների արդյունքում հնարավոր է բարձրացնել ցանքի ունիվերսալության մակարդակը, բարելավել համաչափությունը, տեղանքի ռելիեֆից անկախ կայունացնել ցանքի տեխնոլոգիական գործընթացը, ապահովել օպտիմալ պարամետրերով դիֆերենցված ցանք: Нами предлагаются конструктивные разработки желобчатых катушечных высевающих аппаратов для переоборудования зерновых сеялок - с тем, чтобы обеспечить высокое качество высева семян различных культур, их экономию, низкую себестоимость, а также увеличение годовой нагрузки агрегата и сокращение эксплуатационных издержек. Также указываются возможные направления дальнейших конструктивных усовершенствований: повышение уровня универсальности, улучшение равномерности высева, стабильность технологического процесса высева независимо от рельефа местности, допустимое упрощение конструкции, возможность дифференцированного высева с оптимальными параметрами. The article considers some constructive developments of the grooved-roller sowing devices for the re-equipment of cereal crop seeding - machines. The recommended universal sowing unit enables to provide high sowing quality of the seeds of various crops, promotes seed saving, low cost price, as well as an increase in the annual loading of the device and a reduction in its exploitation costs. The article also indicates possible directions for further design improvements: increase in the universality level, improvement of sowing uniformity, stability of the sowing technological process regardless of the terrain relief, possibility of differentiated sowing with optimal parameters, etc.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն