Հավաքված ոզնախոտի տեղական նոր սորտի բնութագիրը և արդյունավետությունը - Սահակյան, Ռ. Ա.; Միրզոյան, Մ. Ս.; Թովմասյան, Գ. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Բազմամյա հացազգի խոտաբույսերի ընտրասերման արդյունքում Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոնի կերարտադրության բաժնի կողմից ստեղծվել է հավաքված ոզնախոտի Սպիտակի տեղական նոր սորտը, որը նախատեսված է դեգրադացված արոտավայրերի և խոտհարքների բարելավման, էրոզավտանգ թեք լանջերի բուսապատման համար: Մշակության երկու տարիների տվյալների համաձայն՝ նոր սորտի կանաչ զանգվածի միջին բերքատվությունը կազմել է 355 ց/հա, օդաչոր զանգվածինը՝ 83,4 ց/հա, սերմինը՝ 6,15 ց/հա: Մրցակցային սորտափորձարկման ընթացքում նոր սորտը կանաչ զանգվածի բերքատվությամբ ստուգիչին գերազանցել է 78,0, չոր խոտի բերքատվությամբ՝ 18,8, սերմնատվությամբ՝ 0,94 ց/հա-ով: В результате селекции многолетних злаковых трав, проведенной отделом кормопроизводства Научного центра оценки и анализа рисков безопасности пищевых продуктов, выведен новый местный сорт ежи сборной – Спитакская местная, который предназначен для улучшения деградированных пастбищных и сенокосов, формирования растительного покрова на эрозионно- опасных склонах. По данным за два года разработки нового сорта, средняя урожайность его зеленой массы составила 355 ц/га, сухой массы – 83.4 ц/га, семян – 6.15 ц/га. В ходе конкурсного сортоиспытания новый сорт по урожайности зеленой массы превзошел контрольную посадку на 78.0 ц/га, по урожайности сена – на 18.8 ц/га, по семяносности – на 0.94 ц/га. As a result of the selection of perennial cereals at the department of Feed Production Technology of the Food Safety Risk Analysis and Assessment Research Center a new local variety (Spitak local) of the orchard grass/ cocksfoot has been bred, which serves for the improvement of degraded grasslands and pastures, as well as vegetation cover in the erosion-hazardous sloping land areas. According to the average data of the two-year cultivation the yield capacity of green mass in this new variety has made averagely 355 c/ha, that of the air-dry mass- 83.4 c/ha and the seed yield -6.15 c/ha. During the competitive variety trials the new variety surpassed the control one by 78.0 c/ha in green mass yield capacity; regarding that of the dry hay - by 18.8 c/ha and by 0.94 c/ha in seed yielding capacity.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա