Տնկիների արտադրության արդյունավետությունը Արարատյան հարթավայրի բացօթյա հիդրոպոնիկ մշակության պայմաններում - Հովսեփյան, Ա. Հ.; Պողոսյան, Գ. Յ.; Եղիազարյան, Ա. Ս.; Էլոյան, Ս. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ըստ բազմամյա փորձերի արդյունքների՝ անհող մշակության պայմաններում սերմնաբույսերի տնկարկի, սերմերի ցանքի մեծ խտության, բարձր ծլունակության (70-80 %), սննդալուծույթի և դրա կազմում առանձին սննդատարրերի քանակության փոփոխության, բուսակների բավարար կպչողականության (88-100 %) շնորհիվ հնարավոր է 1 մ2 մակերեսից ստանալ արևելյան կենսածառի 8-12, ծիրանենու 20-22, դեղձենու 22-24 տնկի (ստանդարտին համապատասխան): Զգալիորեն կրճատվում են նաև ստանդարտ տնկիների արտադրության ժամկետը (1-3 տարով) և ծախսերը (2-3 անգամ): Ծառատեսակների տնկիների հիդրոպոնիկ արտադրության՝ մեր կողմից մշակված կենսատեխնոլոգիան արդյունավետ է և հեռանկարային: По результатам многолетних опытов выявлено, что в условиях беспочвенного культивирования, благодаря высокой густоте посадки сеянцев и посева семян, высокой всхожести (70-80 %), питательному раствору и количественному изменению отдельных питательных элементов в его составе, достаточной приживаемости саженцев (88-100 %), возможно с 1 кв. м площади получить 8-12 саженцев туи восточной, 20-22 саженца абрикоса, 22-24 саженца персика (в соответствии со стандартом). Значительно сокращаются и сроки производства стандартных саженцев (на 1-3 года), и расходы на производство (в 2-3 раза). Разработанная нами биотехнология гидропонического производства саженцев различных видов эффективна и перспективна. According to the results of long-term experiences it is possible to get 8-12 saplings of oriental thuja, 20-22 apricot and 22-24 peach tree saplings (according to the standard) from 1 m2 land area in conditions of soilless cultivation due to the high density of seed sowing and seed plants nursery, as well as due to their high germination capacity (70 %-80 %), changes in the nutritional solution and its individual nutrients, and due to the sufficient survival rate of the sprouts (88 %-100 %). The production time and cost of the standard saplings also decrease by 1-3 years and in 2-3 times respectively. Thus, the bio-technology developed for the hydroponic production of the tree saplings is efficient and perspective
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա